Filtriranjem izbjeglica Hrvatska krši ljudska prava

izbjeglice

izbjeglice

Na hrvatsko-slovenskom graničnom prijelazu Harmica članovi Inicijative Dobrodošli danas su upozorili kako je pooštravanje kriterija za ulazak izbjeglica u Hrvatsku kršenje međunarodno zagarantiranih ljudskih prava.

Inicijativa Dobrodošli protivi se odluci hrvatske Vlde i ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića o dozvoli za ulazak u Hrvatsku samo osobama koje dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja – Sirije, Iraka i Afganistana, dok će ostali biti tretirani kao ekonomski migranti i vraćani po uzoru na Srbiju, Makedoniju i Sloveniju.

Vanja Bakalović, pravnica Inicijative Dobrodošli, upozorila je kako je vraćanje tražitelja azila i izbjeglica u Grčku kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, točnije članka 3. o zabrani mučenja, a zbog neadekvatnih životnih uvjeta u Grčkoj.

Bakalović upozorava kako se „odluke mijenjaju iz sata u sat“ te kako „političke odluke dominiraju pravnom sferom“.

Aktivisti ove inicijative poručili su kako su uzroci ekonomske migracije neodvojivi od političkih uzroka jer, tvrde, nestabilnost na Bliskom istoku i u afričkim zemljama uzrokovana je „vanjskom politikom SAD-a i kolonijalnom politikom razvijenih zemalja EU“.

Također, ukazali su kako državljanstvo ne može biti kriterij za davanje ili uskraćivanje azila, nego azil mora biti individualno utvrđen.

Upozorili su kako su odluke o vraćanju utemeljene na tzv. rasnom profiliranju, odnosno odluci policajaca temeljenoj na boji kože, jeziku ili dokumentu.

Vedrana Baričević, iz Centra za mirovne studije, upozorila je kako kriterij tzv. sigurih država podrazumijeva pružanje adekvatnog smještaja i životnih uvjeta te kako taj kriterij nije jasno utvrđen. Stoga, tvrdi, povratak izbjeglica u nesigurne zemlje krši njihovo pravo na siguran život i na ljudsko dostojanstvo.

Baričevć je upozorila kako donošenje odluke o davanju azila moraju donositi profesionalne osobe uz mogućnost pravnog lijeka na odluku.

„Neprihvaljive su prakse vraćanja izbjeglica u nama susjedne zemlje budući da smo mi prva sigurna zemlja, niti Srbija, niti Makedonija, Albanija ili Bosna i Hercegovina i Grčka, jer nemaju adekvatne uvjete za prihvat azilanata“, poručila je Baričević.

Ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić najavio je provođenje selektivnog prihvata migranata, s tim da će biti sa granice vraćane osobe koje ne dolaze iz ratom zahvaćenih područja.

Posted by on 2015-11-23. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login