Fojnički paradoks: Vlasti i upravitelji svjesno uništavali Prokoško jezero, a sada pozivaju na njegovu zaštitu!

Prokoško jezero, udaljeno od Fojnice 22 kilometra, spada u red najljepših jezera u Bosni i Hercegovini. Nažalost, više od 300 nelegalno izgrađenih objekata prijeti da uništi ovaj prirodni biser, zaštićeni spomenik prirode, gdje je zabranjena gradnja svih objekata, pa i vikendica, apartmana i restorana.

Prokoško jezero, foto: Ajdin Kamber
Prokoško jezero, foto: Ajdin Kamber

Podsjetimo, Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT u septembru i oktobru 2023. godine obratila se Policijskoj stanici Fojnica i JKP “Šćona”, privremenom upravitelju Spomenika prirode Prokoško jezero, i zatražila niz informacija o njihovim aktivnostima u pravcu rješavanja nagomilanih problema i anomalija koje prijete da trajno unište ovaj dragulj.

“Iz PS Fojnica su nam, između ostalog, odgovorili da “ne mogu odgovoriti na upit koji se odnosi na konkretno poduzete mjere i radnje i broj izrečenih kazni u 2021, 2022. i 2023. godini”.

Iz odgovora JKP “Šćona” možemo izvući par značajnih stavki.

Ne postoji evidencija vlasnika objekata koji su priključeni na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Svi izgrađeni objekti koji su izgrađeni na prostoru Spomenika prirode Prokoško jezero nemaju riješen pravni status, odnosno NELEGALNI SU”, navode iz Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT.

Posted by on 2024-01-14. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login