Fondacija za zaštitu historijskog naslijeđa predstavlja projekat digitalizacije materijala

NUB BiHFondacija za zaštitu historijskog naslijeđa u BiH sutra će predstaviti projekat digitalizacije kulturno-historijskih materijala dvije od sedam institucija kulture od državnog značaja Historijskog muzeja i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, kao i novina Oslobođenje.

Cilj projekta je, kako su saopćili iz Fondacije, da se donacijom najsavremenije tehnike i softvera spriječi propadanje i uništavanje bogatog naslijeđa BiH. Donacija je omogućena u periodu od tri godine.

Inače, Fondacija za zaštitu historijskog naslijeđa je interdisciplinarna platforma čiji je fokus na očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa regiona. Stvorena je iz potrebe da se očuvaju i promovišu kulturni identiteti svih naroda i etničkih i religijskih grupa regiona, te da se omogući povezivanje sa lokalnim, regionalnim i internacionalnim obrazovnim, istraživačkim i kreativnim centrima.

Konferencija za medije održat će se u prostorijama NUB BiH s početkom u 11:00 sati. Prisutnima će se obratiti dr. James Lyon, historičar i osnivač Fondacije, Nadina Grebović-Lendo, koordinatorica za digitalizaciju NUB BiH i Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH.

Posted by on 2014-08-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login