Francuska od nedjelje zatvara granice za sve zemlje van EU

Francuska će zatvoriti granice za sve zemlje van Evropske unije od nedjelje, 31. januara, sa ciljem da stavi pod kontrolu rastući broj infekcija koronavirusom, a kako ne bi morala da uvodi novo zaključavanje unutar zemlje.

Francuska
Francuska

Takva odluka je donijeta nakon sjednice Kriznog štaba sa ministrima i predsjednikom zemlje Emmanuelom Macronom, izjavio je premijer Francuske Jean Castex.

“Svaki ulazak u Francusku i izlazak sa naše teritorije u ili iz zemlje van Evropske unije će biti zabranjen, ukoliko ne postoji opravdani razlog za izuzetak od te mjere. Ova mjera stupa na snagu u ponoć u nedjelju”, rekao je, dodavši da će eventualni ulazak u zemlju biti uslovljen PCR testom, sa izuzetkom za radnike preko granice.

Putovanja iz zemalja EU su ranije bila dozvoljena uz negativan test ne stariji od 72 sata.

Nova odluka izazvana je rizicima od novih sojeva virusa, kazao je Castex.

Takođe, šoping centri veći od 20.000 kvadratnih metara će biti zatvoreni od nedjelje, a Vlada je pozvala firme da omoguće zaposlenima da rade od kuće.

Vlada će pooštriti kontrolu kako bi suzbila svako nelegalno okupljanje ili proslavu.

U Francuskoj je danas registrovano 22.858 novozaraženih, kao i 355 preminulih od posljedica koronavirusa.

Ministri, međutim imaju suprotna mišljenja o mjerama zaključavanja.

Pogoršanje psihičkog stanja ljudi, umor i mogućnost masovne građanske neposlušnosti navedeni su kao razlozi da se ne krene u pravcu strožih ograničenja unutar zemlje.

“Možemo da pružimo šansu tome da taj scenario izbjegnemo”, zaključio je premijer Francuske.

Posted by on 2021-01-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login