Freedom House o BiH: Nestabilna vlast i visoka korupcija

Korupcija u zdravstvuAmerička nevladina organizacija Freedom House svrstala je u 2017. godini Bosnu i Hercegovinu na 16. mjesto po demokratiji među 29 tranzicijskih zemalja. Od zemalja u regionu, Bosna i Hercegovina jedino je bolja od Kosova.

Freedom House je po demokratiji Bosnu i Hercegovinu ocijenio sa 4,54 na skali od jedan do sedam, gdje je sedam najlošija ocjena.

Najbolju ukupnu ocjenu u 2017. godini dobila je Estonija 1,93, a najlošiju Uzbekistan 6,96.

Bosna i Hercegovina svrstana je u kategoriju nekonsolidovane ili polukonsolidovane demokratije. Najlošije ocjene BiH je po ovom izvještaju Freedom Housea dobila po pitanju vlasti, vlade, parlamenata i uopšte političkog upravljanja.

Program menadžer za odnose s javnošću Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić kaže da ovo ne predstavlja nikakvo iznenađenje.

„Najveći problem je što politički lideri ne poštuju procedure propisane zakonom, nipodaštavaju same institucije i procese imamo blokade na različitim nivoima. Imamo jako nestabilne vlasti i nestabilne koalicije, i upravo u ovom segmentu je zbog toga najgora ocjena“, kaže Korajlić.

Bosna i Hercegovine najbolje ocjene dobila je po pitanju provođenja izbora i razvijenosti civilnog društva. Direktorica Asocijacije za demokratske inicijative Snježana Ivandić kaže da civilno društvo u BiH zadnjih deset godina zadržava ocjenu od 3,5.

„Ja bih ipak bila malo oprezna i rekla da ova ocjena od 3,5 može značiti da postoji napor od strane civilnog društva da utiče na demokratske promjene u društvu, ali sa druge strane, ne bih, kao neko ko radi u tom sektoru, rekla da je isto raditi 2007. i 2017. godine, jer ipak smo 2007. godine imali jedan vrhunac u dostignuću, u fondovima, u kreiranju mreža, u kontaktima sa donatorima. Početak 2017. godine karakterisalo je odsustvo velikog broja donatora, prije svega iz Bosne i Hercegovine, što je prijetnja po određene projekte, a samim time i održivosti čitavog civilnog društva u Bosni i Hercegovini.“

Što se tiče korupcije, BiH je dobila ocjenu pet, a po pitanju nezavisnosti pravosuđa ocjenu 4,5.

„Po nekoj mojoj slobodnoj procjeni, dala bih još i goru ocjenu pravosuđu, ali vidi se da su ovi segmenti međusobno povezani, jer ako nemate funkcionalnu vlast, onda ne možete imati ni funkcionalne institucije, pa samim tim i pravosuđe ne funkcioniše“, kaže Ivana Korajlić.

Najbolja Slovenija, Kosovo na začelju

Freedom House nezavisnost medija ocijenio je sa 4,75. Predsjednik udruženja BH Novinari Marko Divković smatra da je ova ocjena i bolja nego što je stanje na terenu.

„Ako u ovom momentu imamo čak 176 tužbi protiv novinara, za klevete, za duševne boli i ostalo, valjda već to samo govori da je i ta prosječna ocjena za nas iznenađujuće visoka“, kaže Divković.

Sve zemlje nastale raspadom SFRJ, po ocjeni Freedom Housea, nalaze se ispred Bosne i Hercegovine, izuzev Kosova koje je dobilo ocjenu 4,96. Iz regije je najbolje ocijenjena Slovenija s 2,04, a slijede je Hrvatska sa 3,71, Srbija sa 3,82,Crna Gora sa 3,89 i Makedonija sa ocjenom 4,43.

Snježana Ivandić vjeruje da bi na kraju 2017. godine ocjena za Bosnu i Hercegovinu mogla biti i mnogo lošija, a ni građani ne osjećaju bilo kakve promijene nabolje.

„Mogu reći da je čitav indeks, koji je nekih 4,54, mogao biti i gori, ukoliko bi neke od ocjena bile revidirane na kraju 2017. godine.“

U dijelu koji govori o zemljama Balkana, u izvještaju Freedom Housea se ističe ‘nestabilna situacija u Makedoniji’,te u Bosni i Hercegovini ‘gdje mnogi političari igraju na kartu etničkih podjela radi ostvarivanja vlastitih političkih ciljeva’.

U izvještaju FH-a kritikuje se i odnos Evropske unije prema zemljama na području bivše Jugoslavije.

„Od kraja ratova 90-ih godina na području bivše Jugoslavije dilema Evropske unije bila je ostvariti ravnotežu između potrebe za provođenjem dugoročnih reformi i kratkoročnih prioriteta održavanja stabilnosti. Evropska unija je oprezno radila na tome da održi mir, ali institucionalne krize i prekršena obećanja narušila su joj vjerodostojnost“, navodi se u izvještaju Freedom Housea i napominje da to smanjuje prostor za reforme na Balkanu.

Posted by on 2017-04-10. Filed under Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login