Funkcionerima moguće veće plate

Damir Mašić

Damir Mašić

Plate zaposlenih u organima vlasti u FBiH biće uvećane ako se ne izmijeni zakon o platama u odnosu na Vladin nacrt, upozorio je poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić.

“Poslanici SDP-a BiH ne mogu prihvatiti zakon ako ga je Vlada FBiH danas razmatrala u istovjetnoj formi koja je bila i u parlamentarnoj proceduri. Takav zakon neminovno znači povećanje plata u odnosu na sadašnje. Nedopustivo je da naše plate budu uvećane, a kasne redovne isplate”, rekao je Mašić.

On je ocijenio da bi povećanje plata funkcionerima bilo i bezobzirno i bezobrazno.

Sadašnja osnovica za obračun plata u FBiH viša je od 340 KM ili 44 posto prosječne plate u FBiH. Prema ranijem zakonu, koeficijent ili platni razred za predsjednicu i potpredsjednike FBiH, premijera i predsjedavajuće oba doma Parlamenta FBiH bio je osam. Pomnoženo sa osnovicom od 340 KM njihova osnovna plata, bez drugih naknada i primanja, sada je oko 2.800 KM.

Prema ranijoj ocjeni poslanika SDP-a, osnovica za obračun plata, prema Nacrtu novog zakona o platama, ne smije biti manja od 70 posto prosječne plate u FBiH ili oko 370 KM, tako da bi predsjednica FBiH, sa koeficijentom deset po novom Vladinom prijedlogu zakona o platama, imala platu gotovo za 1.000 KM veću od sadašnje.

Koeficijent za premijera, potpredsjednike FBiH i predsjedavajuće oba doma Parlamenta FBiH, prema novom zakonu je 9,8, pa bi njihova plata bila oko 3.600 KM.

Vlada FBiH danas je na vanrednoj sjednici razmatrala Nacrt zakona o platama i naknadama u organima vlasti FBiH, za koji tvrdi da je usklađen s primjedbama iz parlamentarne rasprave i sa stavovima Svjetske banke.

Premijer FBiH Mustafa Mujezinović istakao je da osnovica još nije dogovorena, a o tome će biti riječi na sjednici Vlade FBiH vjerovatno do 20. marta, kada će Prijedlog zakona o platama ponovo biti na dnevnom redu.

Oba doma Parlamenta FBiH zakon moraju usvojiti do 31. marta, kako bi bio nastavljen aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom.

nezavisne / bih-x.info

Posted by on 2010-03-11. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login