Gael Garcia Bernal na 8. Talents Sarajevo: Nekada je bilo teže biti glumac nego danas

Gael Garcia Bernal

Gael Garcia Bernal

Prikazivanjem kratkog filma Gaela Garcie Bernala “De tripas, corazon”, u kinu Meeting Point drugog dana SFF-a otvoren je 8. Talents Sarajevo.

Nakon projekcije prvog filma u kojem je glumio, meksički glumac Gael Garcia Bernal učesnicima festivalskog programa Talents Sarajevo govorio je o svojim glumačkim počecima.

“Ovo je moj prvi film iz 1994. godine. Imao sam tada 15 godina i to je bilo moje prvo glumačko iskustvo. Nedugo nakon njegovog prikazivanja, saznao sam da je nominovan za ‘Oskara’. Ja sam mislio da je to šala, nisam vjerovao u to”, riječi su Bernala koji naglašava kako je bilo teško snimati filmove u to vrijeme.

“Sada je puno lakše biti ispred kamera i snimati. A, tada to nije bilo tako”, kazao je, napominjući kako kao dijete nije htio biti glumac.

“Moji roditelji su također glumci. Kada sam bio dječak, nisam htio da se bavim glumom. I dok sam radio ovaj film koji ste gledali, također, nisam htio biti glumac. Samo je bilo interesantno biti dio toga. Mene je to interesovalo, ali nikada nisam sebi rekao: Da, biću glumac”, kazao je.

Na pitanje da li je više učio studirajući ili glumeći, meksički glumac je kazao kako je bilo teško biti dobar glumac devedesetih godina.

“Mi smo tada glumili pred kamerama, a sada postoje mnogi kursevi koji uče tome. Sve što smo radili moralo je izgledati prirodno.  Kao što ste mogli vidjeti, mnoge reakcije na filmu su iskrene”, kazao je.

Bernal je govorio i o radu sa rediteljima, glumi kao životnom pozivu, o improvizaciji, te izazovima koje film donosi.

“Bilo je filmova za koje nisam mislio da su dobri, a kasnije su bili dobro prihvaćeni kod publike. Isto tako sam za neke mislio da su brilijantni, a ispostavilo se da su loši”, kazao je.

Bernal je samo jedan od brojnih filmskih profesionalaca sa kojima će šest dana raditi ovogodišnji učesnici festivalskog programa 8. Talents Sarajevo programa.

Posted by on 2014-08-16. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login