Gael Garcia Bernal specijalni gost SFF-a

Specijalni gost ovogodišnjeg, 25. Sarajevo Film Festivala (SFF) je čuveni meksički glumac Gael Garcia Bernal, dobitnik “Počasnog Srca Sarajeva” 2014. godine. Bernal će danas u kinu Meeting Point predstaviti film “Chicuarotes“ za koji potpisuje režiju i koji je svjetsku premijeru imao nedavno na Filmskom festivalu u Cannesu.

Gael Garcia Bernal
Gael Garcia Bernal

Bernal je prvi put posjetio Sarajevo 2014. godine, kada je na 20. SFF-u prikazan legendarni film “Pasja ljubav“ Alejandra Gonzaleza Inarritua, ovogodišnjeg dobitnika “Počasnog Srca Sarajeva”, u kojem Bernal igra jednu od glavnih uloga.

Pored ove, proslavile su ga i u uloge u kultnim filmovima “Loš odgoj“ Pedra Almodovara, “I tvoju mamu također“ Alfonsa Cuarona i “Dnevniku motocikliste” Waltera Sallesa. Igrao je i u seriji “Mozart u džungli“, nagrađenoj s dva Zlatna globusa.

Bernal je ostvario ulogu i u novom filmu Elie Suleimana “To mora biti raj“, koji će večeras biti prikazan u sklopu Open Air programa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.

Specijalnu projekciju njegovog novog filma “Chicuarotes“ publika SFF-a će imati priliku pogledati danas u sarajevskom kinu Meeting Point u 17.30 sati. Nakon projekcije bit će upriličen “Masterclass” uz razgovor o filmu i karijeri sa Bernalom.

U filmu “Chicuarotes“ Bernal donosi priču o dvojici tinejdžera iz Mexico Cityja koji očajnički pokušavaju pobjeći od siromaštva i bijede. Njihove želje brzo ih dovode u vezu sa meksičkim kriminalnim podzemljem, i oni svim silama pokušavaju zaraditi dovoljno novca kako bi otkupili vlastitu slobodu.

U ulozi reditelja Gael García Bernal debitirao je s filmom “Deficit” 2007. godine. Potom je režirao nekoliko cijenjenih kratkometražnih filmova, a izdvaja se saradnja sa Marcom Silverom s kojim je režirao četiri kratka filma “Nevidljivi” za Amnesty International.

TO MORA BITI RAJ Elie Suleimana u programu Open Air

Večeras u 20:30, u Ljetnom kinu Raiffeisen, palestinski redatelj i glumac Elia Suleiman predstavit će publici svoj novi film TO MORA BITI RAJ. Film je premijerno prikazan u sklopu ovogodišnjeg takmičarskog programa Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio Specijalnu nagradu žirija. U filmu se pojavljuje i specijalni gost 25. SFF-a Gael Garcia Bernal.

Elia Suleiman bježi iz Palestine kako bi pronašao novi dom, samo da bi otkrio da ga Palestina prati gdje god da krene. Obećanje novog života pretvara se u komični niz grešaka: koliko god daleko da otputuje – od Pariza do New Yorka – nešto ga uvijek podsjeća na domovinu.

Režija: Elia Suleiman

Uloge: Elia Suleiman, Tarik Kopti, Kareem Ghneim, George Khleifi, Ali Suliman, Fares Muqabaa, Yasmine Haj, Nael Kanj, Asmaa Azaizy, Grégoire Colin, Vincent Maraval, Claire Dumas, Antoine Cholet, Eric Cornet, Yumi Narita, Kengo Saito, Stephen McHattie, Raïa Haïdar, Fadi Sakr, Kwasi Songui, Guy Sprung, Nancy Grant, Alain Dahan, Gael García Bernal

MAČKA U ZIDU večeras u Narodnom pozorištu

Takmičarski program – igrani film nastavlja se s regionalnom premijerom filma Mine Mileve i Vesele Kazakove MAČKA U ZIDU. Ovaj bugarski film bit će prikazan u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras u 19:40.

Život u londonskoj stambenoj četvrti za socijalno ugrožene članove društva u vrijeme Brexita – planovi za modernizaciju napreduju, a komunalni računi dostižu astronomske iznose izazivajući ljutnju stanara. U srcu oluje, Irina, samohrana majka iz Bugarske, pokušava se probiti kao arhitektica i odbija da, poput većine svojih susjeda, živi od socijalne pomoći. Mobilizira vlasnike stanova da se kod lokalnih vlasti žale na visinu računa, ali Englezi je ubjeđuju da je svaki pokušaj borbe protiv sistema osuđen na propast. Članovi Irinine porodice sukobljavaju se oko vlasništva nad jednom mačkom sa susjedima koji žive od socijalne pomoći. Irina otkriva drugo lice britanskog društva i shvata da je zarobljena kako među zidovima svoga stana, tako i metaforički u vlastitom umu.

Režija: Mina Mileva, Vesela Kazakova
Uloge: Irina Atanasova, Angel Genov, Orlin Asenov, Gilda Waugh, Chinwe A Nwokolo, Kadisha Gee Camara, Jon-Jo Inkpen, John Harty

Posted by on 2019-08-21. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login