Galerija “Preporod”: Izložba rumunskog fotografa “Act angry”

Act angry
Act angry

U Galeriji “Preporod” u Sarajevu danas će biti otvorena izložba fotografija “Act Angry”, čiji je autor jedan od najznamenitijih rumunskih fotografa Florin Ghioca.

Ghioca, poznati rumunski novinar, zvanični fotograf Nacionalnog pozorišta u Bukureštu i predsjednik-osnivač “International Association of Theatre Photographers”, predstavit će se izložbom fotografija sa reprezentativnih predstava rumunskog pozorišta, koje prate temu ovogodišnjeg izdanja Internacionalnog festivala “Sarajevska zima” (Noise and Fury – Buka i bijes).

“Počastvovan sam da posredstvom ove premijerne postavke prikažem posjetiocima, pošto znam da ih festival okuplja u velikom broju – izražajne i spektakularne fotografije najvažnijih rumunskih glumaca. Nadam se da ćemo se vidjeti na otvaranju, prije svega jer će 11. februara svaki posjetilac primiti mali poklon od mene”, rekao je Ghioca.

“Act Angry” predstavlja scene iz poznatih komada kao što su “Romeo i Julija” (režija Yury Kordosnky), “No Man’s Land” (režija Alexander Morfov) ili “Kralj Lear” (režija David Doiashvili).

Ghioca je odabrao najsugestivnije fotografije koje obrađuju teme poput bijesa u pozorištu, uz dodatne napete trenutke i obilje dramatizma.

Otvorenju izložbe će, između ostalih, prisustvovati organizatori “Sarajevske zime” i zvaničnici Ambasade Rumunije.

Florin Ghioca je jedan od najprestižnijih i najpoznatijih rumunskih foto-reportera. Studirao je teatrologiju i radio je tokom godina za najpoznatije rumunske časopise.

Sarađivao je sa foto-agencijama u Francuskoj, a fotografije su mu bile objavljene u više zemalja poput Sjedinjenih Država, Danske, Afganistana, Velike Britanije, Francuske i Češke.

Posted by on 2019-02-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login