Glas za zaštitu prava na kontracepciju

Zastupnički dom američkog Kongresa u četvrtak je izglasao prijedlog zakona o zaštiti pristupa kontracepciji, kao odgovor na bojazan da bi Vrhovni sud, koji je nedavno srušio presudu Roe v. Wade o pravu na pobačaj, mogao i to drugo pravo dovesti u pitanje.

kontracepcijske pilule, pixabay
kontracepcijske pilule, pixabay

Za zakon je glasalo svih 220 demokratskih zastupnika i osam od 211 republikanaca. S 228 glasova “za” i 195 “protiv”, prijedlog zakona ide na glasanje u Senat gdje ga čeka neizvjesna sudbina.

Ako prođe, pravo na pristup kontracepciji će se ozakoniti na saveznoj razini te će ih liječnici i ljekarnici moći slobodno propisivati i izdavati.

Prema institutu Guttmacher, skupine za pravo na pobačaj, kontracepcijska sredstva koristi 88 posto Amerikanki fertilne dobi i koje ne žele zatrudnijeti.

“Treba nam savezni zakon koji će jasno reći da ljudi imaju pravo koristiti i kupovati pilule za kontrolu rađanja”, rekla je demokratska zastupnica Kathy Manning.

Republikanka Cathy McMorris Rodgers je kazala da je pravo na kontracepciju neupitno te da republikanci shvaćaju “jasnu razliku” između kontracepcije i pobačaja.

Američki Vrhovni sud poništio je u lipnju presudu Roe vs. Wade iz 1973. godine, u kojoj se navodi da žene imaju pravo na pobačaj na temelju ustavnog prava na privatnost vlastitog tijela.

Sudac Vrhovnog suda Clarence Thomas, republikanac kojeg je na to mjesto postavio bivši predsjednik George H. W. Bush, u obrazloženju prrsude je izričito pozvao Sud da odbaci i presude Griswold (pravo na kontracepciju), Lawrence (pravo na istospolnu intimnost) i Obergefell (pravo na istospolni brak).

Posted by on 2022-07-22. Filed under Društvo, Ljudska prava, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login