Globalna ekonomija se polako oporavlja

 Svjetska bankaGlobalna ekonomija se polako oporavlja, predvođena naprednim ekonomijama koje su, izgleda, promijenile kurs nakon petogodišnje finansijske krize i recesije te zahvaljujući kontinuirano dobrom nastupu Kine, saopćila je Svjetska banka.

U izvještaju Svjetske banke se, ipak, navodi da je perspektiva ekonomskog rasta još osjetljiva na rast kamatnih stopa i moguće nestabilnosti u protoku kapitala, dok američke Savezne rezerve olakšavaju poticaje za američku ekonomiju, najveću na svijetu, prenosi AP.

U izvještaju Svjetske banke koji se objavljuje dva puta godišnje, “Globalna ekonomska perspektiva”, navodi se da se očekuje da globalni ekonomski rast poraste s 2,4 posto u 2013. na 3,2 posto u ovoj godini i na 3,4 posto u 2015.

U izvještaju se navodi da bi momentum koji se stvara u zemljama poput Sjedinjenih Država i Japana trebao podržati snažniji rast u zemljama u razvoju.

Posted by on 2014-01-16. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login