Google preuzima kompleks NASA-e

Google

Google

Američki internetski div Google potpisao je ugovor o najmu na 60 godina NASA-inog aerodroma u Moffett Fieldu, u blizini sjedišta kompanije u Kaliforniji.

Kako je objavila NASA, unajmljen je teren od više od 40 hektara s tri hangara, zgradom kontrole leta, dvije piste i golf terenom.

Google nije objavio što planira s tom lokacijom, ali mu je prioritet obnova jednog hangara, inače historijske zgrade. Potom bi, po NASA-i, kao i druga dva hangara, trebao biti korišten za “istraživanje, razvoj, sastavljanje i testove na području svemirskih istraživanja, zrakoplovstva, robotike i drugih novih tehnologija”.

Najam je potpisala Googleova podružnica Planetary Ventures, koja planira u lokaciju uložiti više od 200 miliona dolara. Najam će je ukupno stajati 1,16 milijarda dolara, dok će NASA uštedjeti 6,3 miliona dolara na godinu.

Posted by on 2014-11-15. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login