Goražde: Potpisivanje ugovora o zapošljavanju

Goražde

Goražde

U Goraždu je upriličeno potpisivanje ugovora o zapošljavanju šest nezaposlenih osoba s evidencije kantonalne Službe za zapošljavanje u dobi do 30 godina.

Mladi su dobili priliku za pokretanje vlastitog biznisa u okviru programa Federalnog zavoda za zapošljavanje „Mladi poduzetnik“, a nakon odobravanja njihovih poslovnih ideja, oni su prošli i određenu obuku.

„Ovo je deveti program zapošljavanja koji u ovoj godini realizuju kantonalna služba i federalni zavod, a sada smo posebno sretni što su se mladi u Goraždu odlučili baviti zanatima, njih četvoro, jedno se opredijelilo za IT usluge i jedno za poljoprivredu, što je jako pozitivno. Mi smo tu da im pomognemo u njihovom daljnjem radu“, istakla je direktorica Službe za zapošljavanje BPK-a Goražde Nafija Hodo naglasivši da će i ovaj program doprinijeti smanjenju broja nezaposlenih koji je trend u ovom kantonu.

Mladi poduzetnici za realizaciju svoje poslovne ideje od  Federalnog zavoda za zapošljavanje dobit će bespovratna sredstva od po 7.000 KM koje trebaju iskoristiti za registraciju djelatnosti te nabavku sredstava i opreme za rad, a obavezni su redovno izmirivati i zakonom propisane doprinose i poreze. S obzirom na to da je ovakav program novina, u Federalnom zavodu očekuju da će imati rezultate.

„Možemo reći da se u ovom kantonu bilježe najbolji rezultati, s obzirom na to da je ovo jedini kanton u kojem opada stopa nezaposlenosti. Nadam se da će i ovaj program tome doprinijeti i da će biti uspješan. U narednoj godini planirat ćemo još veći broj poduzetnika a ukoliko mladi koji su obuhvaćeni u ovogodišnjem programu uspiju, mi ćemo pomoći i u sufinansiranju proširenja njihove djelatnosti“, istakao je direktor Zavoda za zapošljavanje FBiH Miralem Šarić.

Za realizaciju programa „Mladi poduzetnik“ kojim je predviđeno zapošljavanje 100 osoba u Federaciji, Federalni zavod za zapošljavanje osigurao je 700.000 KM.

Posted by on 2011-11-22. Filed under Goražde, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login