Goražde: U toku deminiranje u naselju Kazagići

deminiranjeNa području općine Goražde u toku je deminiranje lokacije “Kazagići 5“.

Sredstva za ovaj projekt u iznosu od 22.000 eura osigurao je Rotary klub iz Njemačke, a na deminiranju rade članovi Udruženja za eliminaciju mina iz Sarajeva.

“Radimo sa dva tima od ukupno 16 deminera a danas uključujemo i tim za pretragu sa psima. Do sada smo pronašli tri nagazne mine tzv. klackalice PMA3. Prema podacima BH MAC-a riječ je o području koje je zasijano i poteznim minama. Ovdje je 1995. godine jedna osoba stradala“, kazao je Feni Mustafa Kadribegović, operativni oficir deminiranja UEM-a Sarajevo.

“Na ovoj lokaciji čija ukupna površina iznosi 35.000 metara kvadratnih radićemo još tri do četiri dana a sada nam slijedi uklanjanje vegetacije. Nadamo se da ćemo ovaj zadatak uspješno privesti kraju”, istakao je Kadribegović dodajući da će pronađene mine biti uništene u narednoj sedmici.

Teren u Kazagićima nije od onih jednostavnijih i zahtjeva maksimalan oprez i učešće ljudskog faktora te minimalan angažman mehanizacije što usporava radove.

“Jedna od prednosti ovog je što, na sreću, nije zagađen metalom koji ometa metaldetektore i pronalazak mina”, istakao je operativni oficir deminiranja UEM-a Sarajevo.

Posted by on 2011-08-06. Filed under Goražde, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login