Građani BiH na rate kupuju i hranu

kupovina, trgovina Građani BiH sve više kupuju hranu, odjeću, obuću, pa i parfeme na odgođeno plaćanje, odnosno na rate, koje im nude pojedini trgovački centri i samostalne radnje.

Ovu pojavu trgovci u žargonu zovu “život na kredit”.

Banjalučanka Ljiljana J. kaže da kupuje na rate, jer živi u domaćinstvu od pet članova i nemoguće joj je da s platom od 700 KM kupi sve što im je potrebno za preživljavanje.

“Naprosto moram da se zadužim i uzmem na odgođeno plaćanje hranu, cipele, odjeću, jer drugačiji izlaz ne vidim. Jedina radim u domaćinstvu, a plata mi je nedovoljna za sve što nam je potrebno”, kaže Ljiljana.

Ona dodaje da u kompaniji u kojoj je zaposlena nije jedina koja se na ovakav način snalazi kako bi podmirila osnovne životne potrebe.

“Dosta mojih kolega kupuje na rate. Zbog toga upadamo u sve veću krizu, jer zaduženi novac treba i vratiti. Onda ulazimo u minus na tekućem računu, jer ne nalazimo drugi način da preživimo do iduće plate”, opisuje Ljiljana začarani krug iz kojeg se teško izlazi.

U banjalučkom “Mercatoru” “Nezavisnim” su potvrdili da kupcima nude ovakve pogodnosti i to putem svojih pika kartica.

“Korisnici platno-kreditnih zelenih i zlatnih pika kartica imaju mogućnost odloženog plaćanja do 30 dana, bez obzira na vrstu robe koju kupuju.

Još jedna od mogućnosti s kreditno-platnom pika karticom je i beskamatno plaćanje do 12 mjesečnih rata pri kupovini tehnike, posuđa, tekstila, galanterije, igračaka, sportskog programa i proizvoda iz projekata lojalnosti. Broj korisnika ‘Mercatorovih’ pika kartice je u porastu, pa se samim tim i broj pika kartičara koji koriste mogućnost odloženog plaćanja u svim prodajnim jedinicama ‘Mercatora’ svakodnevno povećava”, kazala je za “Nezavisne” Tatjana Raković, portparol “Mercatora” Banjaluka.

Iz kompanije “Planika Flex”, koja prodaje obuću, rekli su nam da sve više kompanija sklapa ugovore s njima o kreditiranju radnika.

“U porastu je broj potpisanih ugovora, a rate odobravamo na četiri mjeseca. Kupci u prosjeku uzimaju obuću u vrijednosti do 100 KM, a rate plaćaju redovno. Moramo da naglasimo da je na ovakav trend uticala sve veća kriza, jer ljudi naprosto nemaju novca”, poručili su iz ove kompanije.

I parfimerija “Sergio” iz Banjaluke nudi građanima da parfeme kupe na tri rate. Kažu da je zainteresovanost ogromna.

“Velika je potražnja i sve je više kompanija koje sklapaju ugovore s nama. Parfemi koje kupuju uglavnom koštaju od 100 do 300 KM. Ovo nije luksuz, nego potreba, jer higijenski standardi danas traže mnogo više ulaganja u sebe nego ranije”, kazali su nam u ovoj parfimeriji.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, kaže da robu na rate najviše daju lokalne prodavnice, pogotovo penzionerima.

“Trgovci imaju dva motiva, prvi da povećaju prodaju, a drugi da im ti građani postanu stalni klijenti, jer znaju da u toj i toj prodavnici postoji kreditiranje. Kriza je velika i platežna moć građana je slaba, a tako će i ostati dok se ne proširi realni sektor, kao i primanja”, kazao je on.
Potrošačka korpa

Božana Radošević, stručni saradnik za ekonomska pitanja Saveza sindikata RS, rekla je da je potrošačka korpa za januar 2014. godine iznosila 1.844 KM, što je manje u odnosu na isti period 2013. godine.

“Ova korpa uključuje sve one proizvode i usluge potrebne četvoročlanoj porodici, a to se odnosi na hranu, komunalije, tekuće održavanje, prevoz, higijenu, obrazovanje i kulturu. U odnosu na januar 2013. godine korpa je manja za 15 maraka”, rekla je Radoševićeva.

Ona je naglasila da prosječno isplaćena plata u januaru 2014. godine iznosila 810 KM, čime je moguće obezbijediti samo 43,92 odsto korpe.

1.844 KM – potrošačka korpa u RS
810 KM – prosječna plata
12 mjesečnih rata za beskamatno plaćanje

Posted by on 2014-03-03. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login