Građani BiH posjeduju oružje u vrijednosti više od 600 miliona KM

BiH, oružje Građani BiH posjeduju više od 1,2 miliona komada različitih tipova oružja čija je ukupna vrijednost više od 600 miliona KM, pišu Nezavisne novine.

Prema podacima UNDP-a, u BiH postoji 1.244.142 komada različitog oružja, od čega se više od milion nalazi u posjedu civila, a prosječni komad oružja, kako navode iz Međunarodnog instituta za istraživanje mira iz Stokholma, košta oko 300 eura.

Armin Kržalić, koji je sa UNDP-om nedavno uradio Studiju o malom i lakom naoružanju u BiH, kaže da ogromna količina oružja mami razne vrste krijumčara koji se interesuju za oružje u BiH, te je upozorio na pojačanu aktivnost krijumčara u BiH.

“Analiziranjem podataka Granične policije utvrdili smo da je u posljednje vrijeme veoma povećano ilegalno prebacivanja oružja ka Hrvatskoj jer su svjesni da će ulaskom Hrvatske u EU biti stroža kontrola granice, a ujedno računaju da će tada oružje prodano u EU dobiti još višu cijenu”, rekao je Kržalić.

On je dodao da značajne količine oružja u BiH dolaze iz Srbije i Crne Gore, koju krijumčari preko teritorije BiH prebacuju u Hrvatsku i dalje ka EU.

Marta Novović-Mlinarić iz Odjeljenja za informisanje UNDP-a kaže da se u posjedu civila u BiH nalazi 1.098.762, što znači da svako treće domaćinstvo posjeduje neku vrstu oružja, od čega je 750.000 komada oružja u ilegalnom posjedu.

U studiji UNDP-a se navodi da se 62,6 posto oružja koje građani imaju u legalnom ili ilegalnom posjedu odnosi na pištolje, 23 posto na lovačko oružje, 7,6 posto na eksploziv i bombe, a 6,3 posto na automatske puške, pa čak i mitraljeze.

Posted by on 2012-03-22. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login