Građani Islanda protive se vraćanju novca Britaniji i Holandiji

Icesave

Icesave

Na referendumu u Islandu 93,3 odsto birača izjasnilo se protiv vraćanja 5,2 milijardi dolara vladama Britanije i Holandije nakon propasti islandske internet banke “Ajssejv” /Icesave/, 2008. godine. Prema prvim rezultatima jučerašnjeg referenduma, nakon prebrojanih 90 odsto glasova, samo oko 1,7 odsto podržalo je vraćanje novca Londonu i Amsterdamu, prenosi televizija RUV.

Britanija i Holandija su svojim štedišama nadoknadili taj novac izgubljen nakon propasti ove banke.

Još uvijek nije poznato koliko je Islanđana od 230 000 sa pravom glasa izašlo na referendum, ali jedan sat prije zatvaranja birališta odziv je bio 54,5 odsto i vjeruje se da je prešao 60 odsto do zatvaranja.

U poređenju sa parlamentarnim izborima u Islandu prošlog aprila kada je oko 85 odsto birača glasalo odziv na prvom referendumu od sticanja nezavisnosti od Danske 1944. godine mogao bi se smatrati slabim.

Konačani rezultati, uključujući i odziv, biće objavljeni danas poslijepodne, jer su neke zabačene oblasti blokirane usljed loših vremenskih prilika.

Pregovori o kompenzaciji koje su vodile vlade Islanda, Britanije i Holandije u petak su završeni bez dogovora, javlja mreža Bi-Bi-Si.

Premijer Islanda Johana Sigurdardotir pozvala je ranije Islanđane da bojkotuju referendum, rekavši da su se na dnevnom redu pregovora već našli bolji uslovi za isplatu dugovanja.

Ona je dodala da ni sama neće glasati na referendumu, budući da njena vlada nastoji da obezbjedi nastavak razgovora sa Britanijom i Holandijom.

Ispitivanja javnog mnjenja uoči referenduma sugerisala su da će većina birača glasati protiv vraćanja novca Britaniji i Holandiji.

Prema nekim ocjenama, ovaj negativni rezultat referenduma mogao bi da dovede u pitanje dobijanje kredita vrijednog više stotina miliona dolara od Međunarodnog monetarnog fonda.

Predsjednik Islanda Olafur Grimson u intervjuu za mrežu Bi-Bi-Si je rekao da je odluka o raspisivanju referenduma pomogla da se Britanija i Holandija ubijede da sporazum o vraćanju novca, postignut prošle godine, nije bio pravedan.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-08. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login