Grand Prix za “Tajnu džema od malina”

Tajna džema od malina

Tajna džema od malina

XIII festival bosanskohercegovačke drame Zenica-Sarajevo 2014. ulazi u završnicu, a zvanično će biti zatvoren u ponedjeljak, koncertom Kamernog simfonijskog orkestra Zenica koji je organiziran povodom obilježavanja dvadeset godina postojanja orkestra.

Stručni žiri Festivala u sastavu: mr. Irina Dobnik (predsjednica), mr. Janko Ljumović, Alja Predan, Lajla Kaikčija i prof. dr. Muris Bajramović, donio je odluku o nagradama na ovogodišnjem Festivalu, jer je takmičarski dio programa ranije završen. Prema njihovoj odluci: nagrada „Miodrag Žalica” za najbolji izvedeni bh. dramski tekst dodjeljuje se autoru Almiru Imšireviću za dramu “Mousefuckers” u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nalik snu

Glavna nagrada Festivala za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi “Tajna džema od malina” u produkciji SARTR-a, Fondacije “Karim Zaimović” i MESS-a. Nagrada žirija za najbolju dramatizaciju pripada dramaturzima Bojani Vidosavljević, Dariju Bevandi i Adnanu Lugoniću za tekst iste predstave. I nagrada za najbolju režiju pripada redateljici  Selmi Spahić  za režiju ove predstave.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodjeljuje se ravnopravno glumicama Tatjani Šojić  za ulogu Mame Ghaline i Gavrana u predstavi  “Koncert ptica” u produkciji  Kamernog teatra 55 (Sarajevo) i Lani Delić za ulogu u Tamare u predstavi „Mousefuckers” u produkciji BNP-a. Nagrada za najbolju mušku ulogu dodjeljuje se  glumcu Albanu Ukaju za igru u predstavi  “Tajna džema od malina”.

Nagrada „Radovan Marušić” za najbolje likovno oblikovanje predstave (scenografiju) pripada Mirni Ler za scenografiju predstave „Tajna džema od malina”.

Pored stručnog, predstave su ocjenjivali članovi novinarskog žirija u sastavu: Mladen Bićanić, Maja Mrđenović i Danijela Regoje i žirija publike kojeg čine Merima Bećirović-Hadžimusić, Una Selimović, Merima Handanović.  Prema odluci novinarskog žirija najbolja predstava ovogodišnjeg Festivala je „Tajna džema od malina” uz obrazloženje:

“Polazeći od fantastike kojom su obavijene njegove pripovijetke, nalik snu i snoviđenjima, jednog dvadesetogodišnjaka, koji piše u paklu rata i opsade Sarajeva, i opisujući te fantazmogorične svjetove nadilazi surovu stvarnost mjesta i vremena u kojem živi, autorski tim predstave: redateljica, dramaturzi, glumački ansambl, scenografkinja i kostimografkinja stvaraju teatar koji, naravno, počiva na iluziji , ali niti ne bježi strmoglaviti nas u strahote proživljenih života i suočiti sa onim gdje danas jesmo i opstojimo”.

I prema mišljenju žirija publike najbolja predstava je također „Tajna džema od malina”.

Otkazane 3 predstave

U takmičarskom programu trebalo je biti izvedeno osam predstava. Međutim, zbog elementarnih nepogoda koje su zadesile BiH, te zbog bolesti dvoje glumaca predstave „Skupština” koja je autorski projekt redateljice Selme Spahić rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, SARTR-a i Kamernog teatra 55 Sarajevo, “Na rubu svemira” NP-a Sarajevo, kao i predstava „S planine i ispod planine” NPRS-a iz Banje Luke, nažalost nisu izvedene na Festivalu.

Predstava „Ućerivanje” Josipa Pejakovića izvedena je sinoć u okviru pratećeg festivalskog programa u čast nagrađenih na velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Direkcije Festivala bh. drame i BNP-a Zenica odlučile su organizirati izvedbu hit-predstave zeničkog pozorišta „Gluha svadba”, a sredstva prikupljena od prodaje ulaznica bit će donirana osobama koje su nastradale i čije su kuće uništene tokom stravičnih poplava.

Izuzetan pozorišni doživljaj

Predstava “Tajna džema od malina”, prema obrazloženju žirija, predstavlja izuzetan pozorišni doživljaj, koji se temelji na hrabroj odluci redateljice i producenata da uprizori izbor priča Karima Zaimovića, koje u pogledu gledaoca postaju raskošni prostor imaginacije. Predstavu odlikuje žanrovska raznolikost, ambijentalnost, izuzetna sinergija autora i izvođača i osebujnost rediteljskog promišljanja. Ostvareni autoironični diskurs, i u odnosu na priču i u odnosu na igru, svrstava ovu predstavu u vrhunske domete bh. pozorišta.

Posted by on 2014-05-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login