Grci danas izlaze na najmasovnije proteste

U Grčkoj će danas početi najmasovniji protesti u posljednje dvije godine, od kada je počela kriza u zemlji.

48-satni štrajk predstavlja znak revolta zbog najavljenih rigoroznih mjera štednje Vlada grčkog premijera Georgiosa Papandreoua, radi izlaska iz dužničke krize.

Obustavu rada, osim trgovina, najavili su i pekari. U štrajku su skoro sve profesije, od čistača ulica do zaposlenih u Ministarstvu finansija.

Dva najveća grčka sindikata –  Zajednička konfederacija rada i Federacija državnih službenika, pozvala su članove da se priključe štrajku.

Grčki parlament sutra bi trebalo da glasa za nove mjere štednje koje predviđaju smanjenje penzija i plata u državnoj administraciji, ali i otpuštanje 30.000 radnika iz javnog sektora.

Premijer Papandreou pozvao je naciju na ujedinjenje da bi lakše probrodili krizu i udovoljili zahtjevima EU i Međunarodnog monetarnog fonda u dobijanju nove tranše pomoći od osam milijardi eura.

Članice EU razmatraće 23. oktobra prijedlog povećanja pomoći Grčkoj radi izlaska iz finansijske krize.

Stopa nezaposlenosti u Grčkoj dostigla je 16,5 posto, a prema predviđanjima Instituta za istraživanje rada u narednoj godini dostići će 26 procenata. Javni dug Grčke premašio je 350 milijardi eura.

Grčka će na ime kamata ove godine morati da plati 16 milijardi eura, a naredne godine 18 milijardi eura.

Posted by on 2011-10-19. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login