Grci strahuju od socijalnih nemira

grcka

grcka

Većina Grka strahuje da će najavljeni vladin program štednje dovesti do socijalnih nemira, rezultati su najnovijeg istraživanja javnog mnjenja, piše list “To vima”. List navodi da 86,7 posto Grka strahuje da Grčku tek čeka “najgore”, a 38 posto vjeruje da su potrebne najmanje četiri godine za oporavak grčke privrede.

Oko 20 posto smatra da će za oporavak trebati između pet i devet godina, ali, ipak, skoro 52 posto vjeruje premijeru Jorgosu Papandreu da će izvesti zemlju iz trenutke krize.

Papandreu će  razgovarati sa francuskim predsjednikom Nikolasom Sarkozijem u Parizu o načinima na koji Grčka može da otplati dug od 300 milijardi eura.

Vlada je najavila smanjenje penzija, povećanje poreza i ukidanje bonusa sa radnike u vladi. Prema ranijem istraživanju oko 90 posto Grka protivi se mjerama štednje.

Atina je spremna da smanji svoj budžetski deficit na manje od tri odsto od društvenog bruto proizvoda do 2012. godine, a što je nivo koji preporučuje EU.

Grčki deficit dostigao je 12,7 posto društvenog bruto proizvoda 2009. godine. Vlada planira da smanji taj nivo za četiri stepena ove godine.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login