Grčka kriza i eurozona

euriDopisnik Financial Timesa iz Bruxellesa izvještava da će ministri finansija eurozone na današnjem sastanku najvjerovatnije postići sporazum o tome kako da pomognu Grčkoj u slučaju da one ne uspije da reprogramira svoje dugove.

Među prijedlozima o kojima će se raspravljati su davanje direktnih kredita Atini od individulanih članica evrozone i usvajanje sistema garancija za otplatu grčkog duga.

Ne očekuje se, međutim, da će ministri 16 zemlja Evropske unije koje koriste zajedničku valutu eksplicitno ponuditi pomoć, djelimično zato što Grčka takvu pomoć nije tražila ali i zbog toga što se procjenjuje da je fiskalna prijetnja eurozoni manja nego što se to pretpostavljalo u januaru i februaru.

Vlade eurozone, napominje list, smatraju da u svrhu očuvanje kredibiliteta evropske monetarne unije moraju same da pronađu neko rješenje za grčke ekonomske probleme, umjesto da dozvole jednoj od svojih članica da se za pomoć obrati Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Financial Times prenosi ocjenu evropskog komesara za monetarna pitanja Ollija Rehna da euro nije samo monetarni, već ključni politički projekt Evropske unije, i da bi zato neuspjeh Grčke i evrozone da pronađu rješenje za aktuelene probleme nanio ozbiljnu, a možda i trajnu štetu kredibilitetu cijele Evropske unije.

Ekonomski urednik Guardiana piše da se pokazalo da je gubitak nezavisne nacionalne valute za slabije članice evrozone mač s dvije oštrice.

Usvajanjem eura te zemlje su postale zaštićene od valutne krize, ali više ne mogu da devalvacijom osiguraju konkurentnost u odnosu na najveću evropsku ekonomsku silu – Njemačku.

One su umjesto toga podsticane da liberalizuju svoja tržišta i smanje plate kako bi povećele bruto domaći proizvod.

Slabe privrede nikada nisu imale šansu da dobiju tu bitku, pa uopšte ne iznenađuje činjenica da su Grčka, Portugal, Italija i Španija izgubile na konkurentosti.

Nedavana zbivanja sugerišu da evropski ekonomski model ne funkcioniše.

Naime, što je eurozona postajala integrisanija to su njeni ekonomski pokazatelji bili sve gori i gori, ističe ekonomski komentator Guardiana.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login