Grčki anarhisti haraju Berlinom

Berlin

Berlin

U Berlinu je zapaljen i treći automobil grčke diplomatske misije, a iza napada stoji grčka anarhistička organizacija “Zavjera vatrenih ćelija”.

Ova organizacija u pismu koje kruži internetom objašnjava da je to odgovor na hapšenje njihovih istomišljenika u Grčkoj.

Grčki anarhisti su službeno vozilo konzula zapalili početkom nedjelje ispred njegovog stana, kao što je to bio slučaj i u dva prethodna napada, kada je u oktobru 2012. zapaljen auto grčkog vojnog atašea u Njemačkoj, a zatim u aprilu ove godine i vozilo predstavnice privrednog odjeljenja grčke diplomatske misije, prenosi “Deutsche Welle”.

U pismu koje od srijede kruži internetom, “Vatrene ćelije” kao razlog za napade u Berlinu navode situaciju u kojoj su uhapšeni njihovi istomišljenici.

Grčke partije i parlament svete se demonstrantima koji su 2008. učestvovali u uličnim nemirima i sada ih neosnovano drže u zatvorima, navode anarhisti u pismu i poručuju da “‘Vatrene ćelije’ ne žele to više da posmatraju skrštenih ruku”.

Drugim riječima, meta su svi predstavnici omraženog demokratskog sistema gdje god da se na svijetu nalaze, konstatuje “Deutsche Welle”.

Ova grupa se solidariše sa zatvorenicima koji su u grčkim zatvorima otpočeli štrajk glađu.Iza imena “Zavjera vatrenih ćelija”, grupe koja je osnovana 2008. godine, kriju se  ljudi iz poznate terorističke grupe “17. novembar”, koja je zvanično raspuštena.

“Vatrene ćelije” su i u matičnoj Grčkoj izvele brojne bombaške napade, a odgovorne su i za podmetanje požara.

Posted by on 2014-07-04. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login