“Halka” oduševila Banjalučane

Halka, Banja Luka

Halka, Banja Luka

U prepunom Kulturnom centru Banski dvor sinoć je održan predivan koncert ansambla “Halka”. Bio je to jedan od onih koncerata koji se ne zaboravljaju.

Ovo je prvi koncert ovog ansambla u Banjaluci, a događaj je upriličen povodom petnaeste godišnjice rada magazina BUKA.

Banjalučani su ovacijama pozdravljali izvođenje pjesama sa dva albuma”Halke”, te na dva bisa pozvali impresivnog Božu Vreću te njegove vrsne muzičare.

Ansambl Halka izvodi tradicionalnu muziku Bosne i Hercegovine a čine ga muzičari iz Foče, Prijedora, Tuzle i Sarajeva: pjevač Božo Vrećo, gitarista Dino Šukalo, basista Edvin Hadžić, pijanista i harmonikaš Adis Sirbubalo i perkusionista Anes Beglerbegović.

4 Halka, Banja Luka 2Oformljen u aprilu 2013. godine, ansambl je u junu iste godine završio snimanje svog diskografskog prvjenca objavljenog za izdavačku kuću Gramofon iz Sarajeva.

Uslijedila je bh. turneja koja je obuhvatila 14 koncerata širom zemlje uključujući i nastupe u Bihaću, Bijeljini, Brčkom, Goraždu, Tuzli, Prijedoru te koncert kojim je zatvoren međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2013.

U januaru ove godine Halka je objavila i svoj drugi album pod nazivom O ljubavi. Promotivna regionalna turneja započela je u Beču, uslijedili su rasprodani koncerti u zagrebačkom Lisinskom, ljubljanskom Cankarjevom domu. Regionalna turneja biće završena koncertom u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu 24. maja.

Ansambl Halka svojim koncertnim repertoarom odaje počast velikanima sevdaha poput Joze Penave, Radeta Jovanovića, Zekerijaha Đezića, Emine Zečaj, Nade Mamule, Zaima Imamovića, i brojnih drugih velikana bosanskohercegovačke muzike, a uključuje i autorske kompozicije pjevača ansambla Bože Vreće. Jedna od njih inspirisana je i nesretnom ljubavnom pričom iz Banjaluke, opjevanoj u pjesmi Biser-Naza a objavljenoj na drugom albumu Halke „O ljubavi”.

 

Posted by on 2015-03-14. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login