Hapšenje Ganića izazvalo novu krizu u BiH

Ejup Ganić

Ejup Ganić

Reagirajući na posjetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića Londonu i njegovu podršku Ejupu Ganiću, član državnog Predsjedništva Nebojša Radmanović nije isključio mogućnost povlačenja srpskih kadrova iz državnih institucija, što bi dovelo do nove blokade zajedničkih organa vlasti. Odluku o povlačenju kadrova srpski predstavnici bi, kako je najavio Radmanović, mogli donijeti u narednim danima.

Pojašnjavajući motive svog puta u London, Silajdžić je, po povratku u Sarajevo za FTV izjavio kako je dužnost članova Predsjedništva BiH da štite interese svojih građana. Ocijenio je da srbijanski zahtjev, na osnovu kojeg je Ganić uhapšen, predstavlja “pokušaj promjene karaktera svega što se u BiH događalo u periodu od 1992. do 1995. godine”. Također je konstatirao da je Srbija željela skrenuti pažnju sa suđenja Radovanu Karadžiću.

U Federaciji BiH osuda Radmanovićevog istupa

Političari u Federaciji BiH osuđuju najave mogućeg povlačenja Srba iz državnih institucija. Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić je izjavio da se ni Bošnjaci, koji često nisu zadovoljni u Republici Srpskoj (RS), ne povlače iz entitetskih institucija.

Iako ne odobrava Silajdžićevu posjetu Londonu, opozicija u RS-u smatra da je Radmanovićev istup početak predizborne kampanje Saveza nezavisnih socijaldemorkata (SNSD).

Slučaj Ganić svakako spada u događaje u kojima dolaze do izražaja sve napetosti unutar BiH, tvrde analitičari, pojašnjavajući kako je riječ o temeljnom neslaganju i nerazumijevanju među etničkim grupama, personificiranim u njihovim političkim elitama i vođama. U komentaru za Deutsche Welle politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić ističe da je problem u poimanju onoga što se dešavalo u proteklom ratu na ovim prostorima i da je tu je teško postići bilo kakav konsenzus.

Zvaničnici BiH trebali bi zastupati interese svoje, a ne drugih zemalja

“Problem je i odnos prema državi BiH, te susjednim državama kada pojedini državni dužnosnici nastupaju štiteći i zastupajući Hrvatsku i Srbiju, a ne sopstvenu zemlju”, kaže Tanja Topić. Također uočava  selektivan pristup svih strana, kako prema prošlosti, pojedinim međunarodnim sporazumima, tako i prema pravosudnim institucijama. “U odgovarajućem trenutku uzima se ona strana medalje koja odgovara sopstvenoj poziciji, bez vjerodostojnosti i principijelnosti”, ističe politička analitičarka iz Banjaluke.

“Slučaj Ganić je pao kao ‘kec na desetku’ u godini izbora”, ističe Tanja Topić dodajući kako je događaj ispolitiziran na svim stranama te da je kao takav  “odlično sredstvo za vođenje izbornih kampanja”. “Na slučaju Ganić se zapravo vidi da će i ovogodišnja izborna kampanja počivati na nacionalnoj homogenizaciji”, konstatira Tanja Topić. Dodaje kako je očito da političkim elitama nedostaje vizija i progresivnih pogleda na budućnost BiH.

dw / bih-x.info

Posted by on 2010-03-14. Filed under Izdvojeno. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login