Helsinški komitet o kršenju ljudskih prava u slučaju "Bratunac – Srebrenica"

policija

policija

Helsinški komitet za ljudska prava u Bosni i Hercegovini smatra da je u posljednjoj policijskoj akciji u slučaju “Bratunac – Srebrenica” došlo do ozbiljnih kršenja ljudskih prava te da je značajan broj medijskih kuća, i printanih i elektronskih, izvještavajući o tom slučaju, prekršio elementarna pravila profesije, koja eksplicitno zahtijevaju zaštitu identiteta maloljetnih osoba.

Zbog pretjerane spektakularnosti, koja u posljednje vrijeme prati gotovo sve policijske akcije u Bosni i Hercegovini, ugroženo je temeljno načelo koje podrazumijeva pretpostavku nevinosti sve dok se ne donose sudska odluka, saopćeno je iz Helsinškog komiteta.

Iz ove institucije ističu da se “s pravom postavlja pitanje opravdanosti provedene policijske procedure koja je podrazumijevala hapšenje direktora, profesora srednjoškolskog centra, ali i drugih ličnosti na njihovom radnom mjestu, tim prije što je većina njih, nakon uzimanja policijskih izjava, puštena na slobodu”.

Postavljajući i pitanje da li se, u konkretnom slučaju, sve to moglo realizirati na profesionalniji način koji neće povrijediti ljudsko i profesionalno dostojanstvo svih, posebno profesora, ali i škole kao vaspitno obrazovne-institucije, Helsinški komitet izražava posebnu zabrinutost što je u toj akciji došlo do  stigmatiziranja žrtve, a riječ je o maloljetnoj djevojci uvučenoj, prema tvrdnjama policije, u „lanac prostitucije”.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-19. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login