Hercegovina: Spaljena zemlja

požar, Split

požar, Split

Ovog ljeta Hercegovinu je spalilo čak 2000 požara. To nije i kraj jer Hercegovina i dalje gori. Vatrogasci se bore protiv vatrene stihije ali i fantomskih piromanana.

Vijesti o požarima ali i herojskoj borbi hercegovačkih vatrogasaca protiv vatrenih stihija, svakodnevno pristižu iz Hercegovine. Skoro da i nema mjesta gdje požar nije ostavio pustoš i mrtvilo.

Kočerin i Krtine u Širokom Brijegu, u Čapljini Dretelj, Gradina, Trebižat, Počitelj-Hotanj, Crnica, Bijekovići, Šurmanci, Crničko polje, Žitomislići, pa onda Mostar, Gubavica, Raštani, Buna, Miljkovići, Brkanovo brdo, Hodbina, Žitomislići te Neum, Ravno Čitluk – sve su ovo bila ili su i dalje hercegovačka požarišta.

To je postala očajna svakodnevica. Posljednjih dana najkritičnije je na širokobriješkom i čapljinskom području. Samo u Čapljini vatrena linija je bila duga oko 20 kilometara. Pomažu i helikopteri i Oružane snage BiH (OS BiH), a iz Profesionalne vatrogasne postrojbe apeliraju i na pomoć građanstva.

Borba za svaku kuću, maslinu, borić, pa čak i draču

Na Gradini, naselju nadomak Čapljine, udaljenost vatrenih jezičaka i kuća mjerila se na metre. Ipak, najgore je izbjegnuto, a spašeni su i maslinici gosopodina Žarkana Pandžića. On je vatru iznad svoje kuće jučer gasio zajedno s vatrogascima, vodom iz kućnog crijeva.

“Vatrogasci su danas i jučer cijeli dan ovdje. Mi smo prskali i natapali liniju koliko smo mogli da ne ide prema kućama, ali samo zahvaljujući vatrogascima spašene su kuće i dobra pa nema veće materijalne štete “, kaže on za DW poprilično veselo. Kaže da je ovo treći, veliki požar od 1984. godine, a za to ima i zanimljivo objašnjenje. “Sada ima manje domaćih životinja pa se, valjda, lakše razbukta zbog narasle trave”, zaključuje on.

Tek nekoliko metara od njega traje borba vatrogasaca i vatre za život svakog borića. Među njima je mladi Ante Krvavac iz Čapljine koji je na požarištima već četvrti dan, a i dobrim dijelom noći. “Gasimo, to nam je posao. Jest naporno, ali mora se”, uspijeva progovoriti dok se s kolegama bori s vatrom, snagom vodenog mlaza i izrazitno strmim terenom. On je jedan od tek 30-ak vatrogasaca Profesionalne vatrogasne postrojbe Čapljina.

U blizini je njegov mladi kolega Boris Bošnjak, vatrogasac iz Mostara koji s vodom u naprtnjači gasi posljednje tragove vatre. U Čapljinu je stigao kao pomoć Iz Mostara, gdje su također vatrogasci na izmaku snaga. Hercegovačka drača nije prema njemu bila nježna i ruke su mu potpuno izgrebane. “Ma nije to ništa. Bolje da me drača izgrebala nego da je izgorjela”, kaže on žureći napuniti ispražnjenu naprtnjaču vodom.

Sumnja: Požari podmetnuti

Jablanica, požarDok gori na Gradini, stigla je i dojava o novim požarima na još tri lokacije. Jedna od njih je i Dretelj gdje se vatra opasno približavala kućama. Dok zvuci vatrogasne sirene paraju gusti dim, požarište obilaze i županijski i općinski dužnosnici, najviši časnici OS BiH, ali stižu i dvije nove dojave o novim požarima. Sve se čini kao beskrajna i uzaludna borba čovjeka i vatre.

“Opravdano sumnjamo da su požari podmetnuti jer prekjučer, kada je počeo puhati vjetar, u isto vrijeme pojavilo se čak pet požara na različitim i dosta udaljenim lokacijama gdje je gusta makija i borova šuma. Samo zahvaljujući vatrogascima, OS BiH ali i angažiranja građana dragovoljaca, spriječene su materijalne štete”, kaže dr. Smiljan Vidić, načelnik Općine Čapljina.

No, potraga za sumnjivcima, barem za sada, uzaludna je – prijava jedne mještanke iz Modriča o sumnjivim osobama u blizini požarišta nije urodila plodom. “Ona je vidjela dvije osobe. Privedeni su, ispitani i pušteni jer nije bilo dokaza da su podmetnuli požar”, kaže načelnik Vidić.

2000 požara, hektari opustošeni, eko sustav izgubljen

I premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg uvjeren je da je za većinu požara kriv čovjek. “Sigurni smo u to i ovo je zločin prema Hercegovini i ljudima koji ovdje žive”, tvrdi premijer najavljujući kupnju ‘air traktora’ – protupožarnog zrakoplova, prijeko potrebnom u često nepristupačnom terenu u Hercegovini. Vlada HNŽ-a ovakvu odluku je donijela nakon 2000 požara ove sezone.

Dok se čeka na ‘Air tractor’, hektari šume i niskog raslinja su već izgorjeli. No, Čapljincima je utjeha jer su kuće i gospodarski objekti obranjeni. “Tu nema štete, ali je velika šteta šumskog i cjelokupnog eko sustava jer u brdima obitavaju brojne životinje, takoreći od mrava do divljih svinja. Štete ćemo tek zbrajati”, zaključuje načelnik Čapljine.

Dok traje borba s vatrom i fantomskim piromanima, a mještani okolnih naselja na požarištima pronalaze sumnjive užarene cigle čuje se i kletva iz obližnjeg dvorišta: “Da Bog dao pa im se ruka osušila”.

Posted by on 2017-08-26. Filed under Čapljina, Čitluk, Ljubinje, Mostar, Neum, Počitelj, Široki Brijeg, Trebinje, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login