Heroji sa kratkih valova

radioamateri Katastrofalne poplave koje su pogodile našu zemlju najprije su uništile elektrosistem, a u ugroženim gradovima ubrzo su prestali i telefoni. Takav scenario bh. radioamateri su predvidjeli i među prvima se organizirali kako bi spojili pokidane veze. Odmah su osnovali Radiomrežu za opasnost, prenoseći apele za pomoć, spašavali ljudske živote, a putem radiostanica konvoje sa humanitarnim pošiljkama navodili prohodnim putevima. Njihova bazna stanica nalazila se na 1.300 metara nadmorske visine, na brdu Crijetež iznad Goražda. Ovo je njihova priča.

U još jednoj nacionalnoj katastrofi radioamateri su dali izuzetno veliki doprinos u povezivanju i spašavanju ljudi. Svjesni da će brzo pasti sistemi mobilne i fiksne telefonije, sa prvim poplavama u BiH oni su osnovali radiomrežu za opasnost. Njena relejna stanica bila je postavljena na Crijetežu kod Goražda, na nadmorskoj visini od blizu 1.300 metara, i posredstvom nje je pokriven predajnik na Vlašiću, a članovi Radio kluba „Drina“ iz Goražda, ali i njihove kolege iz drugih gradova, su bili u kontaktu sa ugroženim područjima.

Nadležnim službama proslijeđivali su apele za pomoć, a konvoje sa humanitarnom pomoći navodili prohodnim cestama. Predsjednik Radio kluba „Drina“ Enver Selimović:

„Imali smo jedan slučaj u Zenici – potraga za djevojčicom koja je bila dva dana sa sela evakuisana i roditelji su bili odvojeni od nje. U toj komunikaciji Belkisa Vehabović, naš radioamater, odigrala je ulogu preko svojih poznanstava u Zenici i uspjela je tu djevojčicu pronaći i spojiti je sa porodicom. Znači, otprilike ono što su radili u ratu, radioamateri su i sada radili.“

Heroji sa kratkih valova o kojima se malo zna spojili su brojne porodice, apelirali u slučajevima ugroženih života, narušenog zadravlja zbog nedostatka lijekova, BiH kao nekad povezali sa svijetom – ali dobijali i loše vijesti. Ferid Sijarčić:

„Uspio sam da dobijem informaciju, na svu žalost, što je jako tužno – da su se u Mgalaju počele hrana i voda da prodaju, da su pojedina skladišta puna da nemaju više gdje da smjeste. Mi smo imali koliko loših toliko i jako lijepih vijesti. Ja imam u dnevniku, primjera radi, da smo dobili informaciju da je porodica, majka i sin, zarobljena u potkrovlju. Uspjeli smo da obavijestimo civilnu zaštitu da se oni evakuišu.“

Vijesti su do radioamatera stizale na različite načine. Sead Tafro:

„Neko nekome od svojih, da li mobitelom, da li na neki drugi način, uspio je dojaviti takve pozicije, tako da su oni, poznavajući u blizini nekoga od radioamatera, možda i pješke otišli kod njih, pa bi prenijeli informaciju. Dosta je pomoglo i ovo što ima ovih wireless sistema, preko mobitela, interneta, tako da su te komunikacije funkcionisale. U svakom slučaju, pokazalo se da radioamateri znaju i sa oskudnom opremom napraviti jednu dobru radiomrežu za opasnost. I pred svih ovih obaveza koje smo imali, jedan dio mojih kolega su se sastali ovih dana i već pripremaju jedan ozbiljniji elaborat na koji način bi trebalo to ubuduće raditi.“

S vraćanjem telefona u funkciju radiostanice su utihnule, a radioamateri unaprijed su bili svjesni da će se na njih zaboraviti – do naredne krize. Enver Selimović:

„Cijeniće će se narednih pet dana, šesti dan će na nas svi zaboraviti. Zašto smo se mi tako brzo organizovali? Mi nemamo državni aparat koji je dosta lijen i spor i pravi planove na papiru. Mi nemamo papira, nemamo ništa – mi imamo žice i to sve strpamo u auto, odemo na lokaciju i odradimo.“

Posted by on 2014-06-07. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login