Historijska džamija u Mostaru zatvorena za vjernike, služi kao turistička atrakcija

Koski Mehmed-pašina džamijaU Bosni i Hercegovini je nakon rata devedesetih godina izgrađeno i restaurirano mnogo džamija koje su danas otvorene za vjerske i društvene aktivnosti muslimana, ali i za posjete znatiželjnih turista.

Ipak, u pojedinim dijelovima zemlje postoje džamije koje zbog nemara društvene zajednice ili pak nedostatka finansijskih sredstava više nisu u upotrebi i, uglavnom, služe samo kao turistička atrakcija i prilika za fotografisanje.

Jedna od takvih džamija je i Koski Mehmed-pašina džamija u Mostaru, džamija od posebnog historijskog značaja izgrađena za vrijeme Osmanlija, koja već nekoliko mjeseci nije u funkciji i trenutno služi kao mjesto koje posjećuju turisti što prolaze kroz Hercegovinu.

Ovu džamiju je davne 1617. godine dao sagraditi Mehmed-paša. Sa minareta džamije, koji je udaljen samo nekoliko metara od rijeke Neretve, moguće je uživati u prekrasnoj panorami grada.

Džafer Alić, sekretar Medžlisa Islamske zajednice Mostar, za Anadolu Agency (AA) je izjavio kako Koskina džamija nije u funkciji već nekoliko mjeseci, jer se unutar džamije osipa fasada sa zidova. On je naglasio važnost stavljanja u funkciju te džamije kako bi ponovo koristila svojoj svrsi te napomenuo da ona neće biti pretvorena u muzej.

“Koski Mehmed-pašina džamija u Mostaru je obnovljena sredstvima vakufa posredstvom Diyaneta (Islamske zajednice u Turskoj). Ali, već nekoliko mjeseci nije u upotrebi, jer je unutar džamije došlo do otpadanja fasade. Koliko sam upoznat, fasada se osipala i bilo je nemoguće nastaviti s vjerskim aktivnostima. U međuvremenu su ostvareni kontakti sa Agencijom za međunarodni razvoj i saradnju Republike Turske (TIKA), koja je obećala da će obnoviti fasadu kako bi džamija ponovo bila u funkciji. Sada očekujemo da se to realizira kako bi džamija ponovo bila otvorena za vjernike i za vjerski život”, rekao je Alić.

On napominje kako bi bilo vrlo značajno i korisno da džamija bude obnovljena vrlo brzo i da bude otvorena za sve muslimanske vjernike na tom području.

“Preusmjerili smo vjerski život iz te džamije u obližnje kako bi nastavili sa vjerskim aktivnostima. Tako i vjernici koji su nekada obavljali vjerske dužnosti u Koski džamiji sada to čine u obližnjim džamijama. Već oko šest mjeseci ta džamija nije nikako u upotrebi i bilo bi vrlo značajno da se što prije obnovi. Mislim da bi to bilo važno za vjernike na ovim prostorima ali i za taj vjerski objekat koji je izgrađen za vrijeme Osmanlija”, rekao je Alić.

Profesor Karađoz-begove medrese u Mostaru Salih ef. Čolaković za AA je istakao kako je Koskina džamija jedna od najznačajnijih džamija u Hercegovini.

“Ustvari, to je druga džamija u Hercegovini po značaju. Ona je vrlo poznata po svojoj specifičnoj unutrašnjoj dekoraciji. Šteta je što se ta džamija ne koristi i nije na usluzi vjernicima na tom prostoru. To je svojevremeno bila džamija gdje je na džumu-namaz dolazilo najviše vjernika. Zato mislim da je vrlo važno da se što prije obnovi ono što je potrebno i da džamija bude aktivna i otvorena za vjernike ali i za turiste koji žele vidjeti kako muslimani žive svoj vjerski život na ovim prostorima”, smatra Čolaković.

Koski Mehmed-pašina džamija je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Nacionalni spomenik čine Koski Mehmed-pašina džamija sa medresom, šadrvanom, turbetom i haremom.

Iako je bila pod zaštitom UNESCO-a, 1993. godine ostala je bez munare, a nisu pošteđeni ni njeno dvorište ni kupola. U historijskim bilješkama se navodi da je Mehmed Koska podigao tu džamiju. Nad njenim vratima se nalazi natpis: “Mehmed-paša je za Božiju ljubav sagradio ovu džamiju da bude na ovom mjestu. Sveti duh reče joj hronostih: ‘Hram božiji i boravište dobrih ljudi'” (1618).

Koski Mehmed pašina džamija je nakon ratnih dešavanja obnovljena financijskom pomoći Uprave za vjerske poslove Republike Turske. Džamija je svečano otvorena 31. avgusta 2001. godine i stavljena je u funkciju Islamske zajednice.

Nakon kratkog vremena u džamiju su počeli dolaziti i turisti, jer je ova džamija jedna od najmonumentalnijih i jedan od najljepših vjerskih objekata u Mostaru. Rađena je po klasičnom modelu izgradnje osmanskih džamija. U BiH su po tom modelu urađene još Karađoz-begova džamija u Mostaru, Aladža u Foči, Ferhadija u Banjoj Luci, Sinan-pašina džamija u Čajniču, Kuršumlija u Maglaju i Ali-pašina džamija u Sarajevu.

Ova historijska džamija je posebna i po tome što se nalazi nedaleko od Starog mosta, remek djela orijentalne arhitekture. Pogled na Stari most iz avlije Koski džamije je najljepši, a isto tako je pogled na Koski Mehmed-pašinu džamiju najljepši sa Starog mosta.

Džamiju su osim brojnih stranih turista posjetili i visoki svjetski zvaničnici.

Posted by on 2014-08-05. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login