Historijski događaj za Univerzitet u Sarajevu

Univerzitet, SarajevoPredstavnici Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije borave u Bosni i Hercegovini povodom praćenja provedbe projekata finansiranih od ovog fonda.

S ciljem razmatranja mogućnosti realizacije projekta „Univerzitetska biblioteka Univerziteta u Sarajevu“, u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu je u subotu 16. juna 2012. godine održan sastanak sa NJ. E. gospodinom Eidom Mohammadom A. Althakafijem, ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, i predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj: gospodinom Mohammedom Sufyanijem, zamjenikom direktora, gospodinom Sulaimanom Abdullahom Alwetaidom, arhitektom, i gospodinom Mohammadom S. Aldalilanom, višim ekonomistom.

Uvažene goste primili su rektor prof. dr. Faruk Čaklovica, te prorektori prof. dr. Samir Arnautović i prof. dr. Hazim Bašić, a sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo – prof. dr. Fahrudin Oručević, ministar, i gospođa Ivana Jusufbegović, stručna saradnici – kao i gospođa Bejta Ramović, šef Odjeljenja za finansije međunarodnih projekata Ministarstva finansija i trezora BiH, te doc. dr. Adnan Pašić, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

U toku prijateljskog, srdačnog i profesionalnog razgovora aktuelizirano je pitanje projekta izgradnje univerzitetske biblioteke u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, te su vođeni razgovori o mogućnostima njegove realizacije uz finansijsku podršku Saudijskog fonda za razvoj.

Riječi dobrodošlice gostima je uputio rektor Čaklovica, te je prilikom obraćanja upoznao goste sa masterskim planom Kampusa Univerziteta u Sarajevu i dosadašnjim aktivnostima oko pripreme projekta za izgradnju univerzitetske biblioteke. Naime, projekat izgradnje univerzitetske biblioteke predstavljen je i NJ. E. dr. Khaledu Al-Angariju, ministru visokog obrazovanja Kraljevine Saudijske Arabije, prilikom njegove prve posjete Univerzitetu u Sarajevu. Ministar Al-Angari je podržao izgradnju univerzitetske biblioteke, koja bi bila jedna od najbolje opremljenih i najmodernijih biblioteka u regiji.

Rektor Čaklovica je informirao uvažene goste da je na 41. sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu, održanoj u srijedu 6. juna 2012. godine, jednoglasno podržan projekat izgradnje univerzitetske biblioteke u okviru Kampusa Univerziteta u Sarajevu, uz finansijsku podršku Kraljevine Saudijske Arabije. Također, rektor Čaklovica je naveo da je za budućnost razvoja Univerziteta veoma važna izgradnja univerzitetske biblioteke, imajući u vidu da je prilikom agresije na Bosnu i Hercegovinu veliki broj naslova uništen, te da do danas nisu bile stvorene mogućnosti da se nadoknadi načinjena šteta.

„Realizacija projekta izgradnje univerzitetske biblioteke je od velikog značaja za Univerzitet u Sarajevu, a posebno za studente kojima bi na ovaj način bili obezbijeđeni uslovi neophodni za uspješan studij. Kraljevina Saudijska Arabija, prijateljska zemlja, pružila je narodu Bosne i Hercegovine veliku pomoć u toku agresije na našu međunarodno priznatu zemlju, kao i veliku podršku u izgradnji naše ratom porušene domovine. Tu veliku pruženu pomoć i iskazano razumijevanje nosimo u našim srcima i nećemo je nikada zaboraviti“, istakao je rektor Čaklovica.

Prisutnima se obratio i prof. dr. Fahrudin Oručević, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, te uputio riječi podrške projektu „Univerzitetska biblioteka Univerziteta u Sarajevu“, na kojem Univerzitet u Sarajevu radi već duži vremenski period, i izrazio zadovoljstvo što prisustvuje sastanku koji predstavlja završne dogovore o projektu s ciljem početka njegove realizacije.

Projekat „Univerzitetska biblioteka Univerziteta u Sarajevu“ je prezentirao doc. dr. Adnan Pašić, autor projekta, i naglasio da je cjelokupni izgled buduće univerzitetske biblioteke zasnovan na masterskom planu za Kampus Univerziteta u Sarajevu, te naveo da je ideja izgradnje i postojanje univerzitetske biblioteke u Sarajevu zapravo ideja čija se realizacija priželjkuje posljednjih 60 godina, a za čiju implementaciju nikada nisu bila osigurana odgovarajuća sredstva.

Predstavnici Saudijskog fonda za razvoj su pokazali veliki interes predloženim projektom, te nakon razgovora o fazama njegove realizacije, izrazili riječi podrške za dodjelu grant sredstava potrebnih za izgradnju univerzitetske biblioteke, čija je vrijednost procijenjena na 15 miliona eura. Kako je na sastanku i dogovoreno, u narednom periodu pristupit će se svim neophodnim procedurama koje će omogućiti početak realizacije ovog značajnog projekta.

Uz riječi zahvalnosti predstavnicima Saudijskog Fonda za razvoj te gospodinu Althakafiju, ambasadoru Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, od kojeg je Univerzitet u Sarajevu uvijek imao bezrezervnu podršku, rektor Čaklovica je naglasio da ga raduje što će upravo univerzitetska biblioteka biti prvi objekat u Kampusu Univerziteta u Sarajevu koji će biti izgrađen uz podršku prijateljske Kraljevine Saudijske Arabije, zemlje koja je od 1992. godine pa do danas u kontinuitetu pomagala Bosnu i Hercegovinu, posebno u polju izgradnje kulturno-historijskih objekata i podrške razvoju obrazovanja.

„Ovo je historijski događaj za Univerzitet u Sarajevu i nadamo se da će ovaj projekat predstavljati simbol podrške u borbi za dobro i blagostanje i biti vodilja za najuzvišenije ciljeve življenja“, istakao je rektor Čaklovica.

Nakon završenog sastanka u Rektoratu gosti su obišli Kampus Univerziteta u Sarajevu i samu lokaciju za univerzitetsku biblioteku, kao i Univerzitetski tele-informatički centar, gdje je direktor prof. dr. Senad Burak upriličio srdačan prijem.

Posted by on 2012-06-18. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login