Holanđani kreirali novi ubojiti soj virusa gripe

virusEvropski naučnici su u laboratoriju stvorili smrtonosni soj virusa ptičje gripe koji ima potencijal zaraziti i ubiti milione ljudi, a sada namjeravaju objaviti kako su to učinili, izvijestio je britanski dnevni list The Independent.

Istraživači su uspjeli mutirati soj virusa ptičje gripe H5N1 kako bi se lako mogao prenositi zrakom kašljanjem i kihanjem, a do sada se mislilo da se H5N1 među ljudima može prenositi samo bliskim kontaktom, piše list.

Istraživanje je provela grupa holandskih naučnika predvođenih Ronom Fouchierom iz univerzitetskog medicinskog centra Erasmus u Rotterdamu gdje je virus pohranjen i pod ključem ali bez naoružanih stražara.

Holandski naučnici su proturječno istraživanje proveli kako bi otkrili koliko je složeno genetski mutirati H5N1 u visoko zarazni soj virusa koji se prenose zrakom. Oni vjeruju da bi njihova saznanja mogla biti od ključne važnosti za razvoj novih cjepiva i lijekova, navodi britanski list.

No, kritičari kažu da su naučnici ugrozili svijet kreiranjem tako opasne gripe otvorivši Pandorinu kutiju fanatičnim teroristima koji žele doći do biološkog oružja.

Otkriće je izazvalo bojazni u vladi SAD-a da će informacije pasti u ruke terorista koji bi ga mogli iskoristiti kao biološko oružje za masovno uništavanje, navodi list i dodaje da se vlada SAD-a savjetuje jesu li te informacije preopasne za objavu.

Neki se naučnici pitaju jesu li se takva istraživanja uopće smjela voditi na univerzitetu umjesto u nekom vojnom kompleksu.

“Postoji strah da ako stvorite nešto tako smrtonosno i to se pretvori u globalnu pandemiju da bi mortalitet i troškovi za svijet mogli biti golemi”, rekao je Independentu viši naučni savjetnik vlade SAD-a pod uslovom da ostane neimenovan. “Najgori scenarij tu je gori od bilo čega što možete zamisliti”, istaknuo je.

Soj virusa ptičje gripe H5N1 ubio je stotine miliona ptica otkako se pojavio 1996. godine i do sada zarazio samo 600 ljudi koji su došli u izravan dodir s peradi ali uz smrtnost od 60 posto.

Naučnici ne dvoje da novi soj virusa, nastao sa samo pet mutacija na dva gena, ima potencijal uzrokovati katastrofalnu pandemiju u kojoj bi mogli umrijeti deseci miliona ljudi. Studija je provedena na tvorovima koji su, kada ih se inficira virusom, najbolji životinjski “model” za ljudske bolesti, navodi list.

Posted by on 2011-12-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login