Hrana za brži rast kose

kosa

kosa

Glavni gradivni element kose su bjelančevine, pa ukoliko ne jedemo namirnice koje su bogate njima, ne trebamo se čuditi što nam je kosa postala tanka, lomljiva i prorijeđena.

Preskakanje obroka i hrana koja je siromašna željezom, bakrom, cinkom i vitaminom C, također dovodi do pojačanog opadanja kose.

Zasigurno svi znamo da željezo ima važnu uloga u izgradnji hemoglobina, supstance u crvenim krvnim zrncima, koja prenosi kiseonik do svake ćelije u našem tijelu, pa tako i do korijena kose, odnosno folikula dlake. Ukoliko kosa ne dobiva dovoljno kiseonika, ona jednostavno ne može rasti. Osim ovog minerala, za kosu je veoma važan i vitamin C, koji pospješuje apsorpciju željeza u našem tijelu, kao i cink koji potiče obnavljanje korijena dlake i stvaranje novih dlaka.

Promjenom prehrambenih navika možete uraditi pravo čudo za svoju kosu. Jedite što više ribe, piletine, jaja i mahunarki koje su izuzetno bogate bjelančevinama. U crvenom mesu pronaći ćete najviše željeza, u orašastim plodovima cink, a u agrumima dragocijeni vitamin C.

ljepota / bih-x.info

Posted by on 2010-03-07. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login