Hrvatima najdraži susjed BiH

Hrvatska, BiHUoči decembarskih izbora u Hrvatskoj analitičari Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane daju prednost od 34,2 posto SDP koaliciji, naspram 21,1 posto očekivane podrške za vladajući HDZ.

Analitičari ukazuju da više od polovine Hrvata nije zadovoljno sadašnjim životnim standardom, a zemlja je prezadužena i nalazi se u dubokoj krizi. Prema ocjeni Ifimesa, sekularnost moderne Hrvatske ugrožena je kroz povlašteni položaj Rimokatoličke crkve u odnosu na druge crkve i vjerske zajednice.

Prema istraživanju koje je provedeno na uzorku od 1990 građana, birači su snažno motivisani za promjenu vlasti.

Čak 77,3 posto ispitanika protivi se miješanju Hrvatske u unutrašnjopolitička dešavanja u BiH, ali je od susjednih država Hrvatima ipak najdraža BiH za koju je glasalo 30,7 ispitanika, slijede Italija, Mađarska, Slovenija, Crna Gora i posljednja Srbija sa 8,1 posto podrške ispitanika.

Ulazak Hrvatske u EU podržava 55,3 posto ispitanika, protiv je 36,3 posto.

Analitičari ukazuju i da bi izbori mogli biti neustavni, ukoliko bi odstupanje u broju birača po izbornim jedinicama bilo veće od zakonskih pet posto, što bi moglo uticati na izborni rezultat.

Hrvatska ima oko 4,4 miliona stanovnika, glasača oko 3,5 miliona, uz još 400.000 glasova iz dijaspore, uglavnom iz BiH. Očekivana izlaznost na izbore je veća od 64 posto.

Od 2007.godine u Hrvatskoj je na vlasti HDZ sa Hrvatskom seljačkom strankom, Samostalnom demokratskom srpskom strankom i ostalim zastupnicima manjina.

Posted by on 2011-11-22. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login