Hrvatska krši prava Roma

RomiEuropski sud za ljudska prava presudio je da je Hrvatska diskriminirala 15 romske djece kada ih je odvojila u posebne razrede u osnovnim školama u Orehovici, Podturenu i Trnovcu u Međimurju.
Zbog toga država mora svakom od njih platiti 32.400 kuna te 72.000 kuna sudskih troškova. Sud je u presudi ipak priznao Hrvatskoj određene napore u osiguravanju školovanja romskih učenika.

Romi tvrde da su odvajanja u posebne razrede vrsta rasne diskriminacije te da je na taj način prekršeno njihovo pravo na obrazovanje. Oni su zato u Hrvatskoj 2002. tužili svoje osnovne škole. Zastupnici Hrvatske u sporu su tvrdili da je to učinjeno kako bi se Romima omogućilo da sustignu svoje vršnjake u gradivu.

Iako visina odštete nije zanemariva, presuda će ipak više utjecati na ugled Hrvatske. Naime, vijest o ovim učenicima, koji su već završili školu, a neki od njih imaju i vlastitu djecu, prenio je BBC.  Sud je zabrinut jer čak 84 posto romske djece u Hrvatskoj odustaje od škole. Posebno zamjeraju što im nije pruženo dodatno učenje hrvatskog jezika.
Ti su učenici prvo morali tužbe podnijeti i u Hrvatskoj, što su i učinili. Europski sud je u obrazloženju presude iznio i da su im prekršena prava na pošteno suđenje jer je proces predugo trajao. Naime, hrvatski Ustavni sud o njihovoj tužbi odlučivao je šest godina.

Presuda Europskog suda za ljudska prava kojom je Hrvatska osuđena za diskriminaciju i kršenje prava na školovanje 15 romskih učenika iz Međimurja donesena je tijesnom većinom, pri čemu je osam od 17 sudaca glasovalo protiv presude, uz izdvojeno mišljenje, priopćila je u utorak hrvatska zastupnica pri Europskom sudu za ljudska prava Štefica Stažnik.

Danas će u Zagrebu konferenciju za novinare održati dio Roma koji su tužili Hrvatsku, predstavnici Europskog centra za romska prava iz Budimpešte i advokat Lovorka Kušan.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-18. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login