Hrvatska potpisala Ugovor o pristupanju EU

EU, HrvatskaPredsjednik Hrvatske Ivo Josipović i aktuelna premijerka Jadranka Kosor potpisali su danas Ugovor o pristupanju Evropskoj uniji u Briselu.

Historijski potpis u ime Republike Hrvatske na Pristupni ugovor stavili su predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor, a u ime EU-a, šefovi država ili vlada zemalja članica.

Na početku svečanosti kratke govore održali su predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy i poljski premijer Donald Tusk, čija zemlja predsjedava Unijom u ovom polugodištu i koji su zajedno domaćini same svečanosti, zatim predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, Parlamenta Jerzy Buzek i Josipović i Kosor.

Potpisana su dva dokumenta – Ugovor o pristupanju i Završni akt, završni politički dokument Međuvladine konferencije u kojem se navodi sve što je usaglašeno tokom pregovora.

Samo potpisivanje započelo je u 10,25 i trajalo je tačno dvadeset minuta, a šefovi država i vlada na putu do stola za kojim se potpisivao ugovor zastali bi prije kod hrvatskog predsjednika i premijerke te im i srdačno čestitali na historijskom postignuću.

Redoslijed potpisivanja određen je abecedom i to po izvornom nazivu zemlje. Tako je prva potpisnica biti Belgija, a posljednja Velika Britanija, Hrvatska je 11. po redu, između Francuske i Italije.

Ispred dvorane u kojoj se potpisuje Ugovor stavljen je natpis na hrvatskom jeziku “Dobrodošla, Hrvatska”.

Završetkom svečanog potpisivanja ugovora na koji su potpise stavili čelnici 27 zemalja Evropske unije te hrvatski predsjednik i premijerka Hrvatska je promijenila status iz zemlje kandidata za članstvo za EU u pristupajuću zemlju.

Nakon svečanog potpisivanja uslijedilo je zajedničko fotografiranje šefova država i vlada EU-a, čelnika evropskih institucija i hrvatskog predsjednika i premijerke.

Ugovorom je predviđeno da Hrvatska postaje punopravnom članicom 1. jula 2013. nakon što se u Hrvatskoj održi referendum o pristupanju i sve zemlje članice obave proces ratifikacije.

Posted by on 2011-12-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login