Hrvatska: Problem s mandarinama

mandarineHrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je u petak sudjelovao u Bruxellesu na izvanrednom sastanku Vijeća ministara poljoprivrede EU-a o posljedicama ruskog embarga za europske poljoprivrednike.

Po riječima Jakovine, za Hrvatsku je ponajveći problem indirektna šteta koja nastaje na tržištu EU-a zbog velikih količina poljoprivrednih proizvoda koje su druge zemlje plasirale na rusko tržište, a sada ostaju na unutarnjem tržištu.

Hrvatska je prošle godine u Rusiju izvezla nešto više od 3000 tona mandarina, vrijednih 1,5 milijuna eura, istaknuo je Jakovina, dodajući kako se ove godine očekuje oko 80 hiljada tona uroda te veliki viškovi budući da je za hrvatsko tržite dovoljno 20 hiljada tona. To znači da bi se ostatak trebao prodati na unutarnjem tržištu EU-a ili na trećim tržištima, rekao je.

Vrijednost izvoza proizvoda iz Hrvatske u Rusiju, koji su sada pod ruskim sankcijama, prije je na godišnjoj razini iznosila oko 15 milijuna eura. Taj iznos ne odnosi se samo na hrvatsko voće, povrće, meso i mesne prerađevine, nego i na različite prehrambene pripravke, poput Podravkinih proizvoda.

Tema izvanrednog sastanka Vijeća ministara poljoprivrede EU-a bila je procjena učinka i posljedica zabrane uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU-a u Rusku Federaciju. Jakovina je rekao da je Europska komisija predstavila mjere koje su dosad poduzete, koje su u primjeni, i sve ono što se planira dalje te da će se kriza vezana uz povrće, voće i mliječne proizvode rješavati kroz institucije.

Dodao je da su raspravljali i o onemogućavanju destabilizacije cjelovitog tržišta te o kratkoročnim i dugoročnim mjerama koje bi trebale smanjiti negativne učinke krize.

Posted by on 2014-09-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login