I ove godine hit Makarska rivijera

Makarska

Makarska

Većina građana BiH svoj godišnji odmor će provesti na Hrvatskom primorju, a među područjima na Jadranskom moru najpopularnija je Makarska rivijera, kažu u turističkim agencijama.

Razlog je uglavnom finansijske prirode, tako da se sada sve manje za odmor biraju udaljenije države, dok su Hrvatska i Crna Gora ‘top destinacije’.

“Već šest do sedam godina građani uglavnom za godišnji odmor biraju Hrvatsku, a najčešće je riječ o Makarskoj rivijeri. Nije razlog samo cijena, već i činjenica da je ona najbliža pa može da se putuje i na kraći period. Kada su cijene u pitanju, privatni smještaj se po krevetu kreće od 12 eura, a polupansioni koštaju od 35 eura po danu, pa na dalje.

Što se udaljenijih inostranih aranžmana tiče, prednjače Grčka, Turska i Egipat”, kaže Sanja Vidović, marketing menadžer banjalučke Turističke agencije “Zepter Passport”, pišu nezavisne novine.

U banjalučkoj Turističkoj agenciji “Smiljić” takođe naglašavaju da većina građana za godišnji odmor bira Crnu Goru i Hrvatsku.

“Vrlo je popularna Makarska rivijera, mada se ove godine osjeti da su džepovi putnika nešto prazniji nego inače. Ranijih godina bilo je više posla. Inače, privatni smještaj, po osobi, na bazi sedam polupansiona u Makarskoj košta oko 400 maraka”, navode u turističkoj agenciji “Smiljić”.

Aida Terzić, direktorica marketinga sarajevske Turističke agencije “Relax Tours”, navodi kako su kod njih tražena putovanja prema Egiptu i Turskoj, ali se mnogi, tradicionalno, odlučuju i za Jadran.

“Kod nas je najtraženiji Egipat, zbog cijene od 799 maraka za 11 – 12 noćenja, što podrazumijeva sve: let, smještaj, kao i uslugu u hotelu. Već je prvih nekoliko letova popunjeno. Tražena je i Turska, koja je nešto skuplja od Egipta. Što se Jadrana tiče, popularne su Makarska i Dubrovačka rivijera, ali i ostala područja na Jadranskom moru”, ističe Terzićeva.

Inače, dok u većini turističkih agencija tvrde da se za putovanja uglavnom biraju što bliži priobalni gradovi, iskustva pokazuju da bh. građani sve češće podižu nenamjenske kredite, najvjerovatnije kako bi mogli da otputuju na godišnji odmor.

Prijaviti boravak  i policiji

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore donijelo je pravilnik kojim je regulisano da se svaki turista, koji u toj zemlji boravi duže od sedam dana, mora prijaviti i policiji u mjestu u kojem boravi.

Na forumima portala mogu se pročitati komentari u kojima stoji da na granici sa tom zemljom putnicima dijele flajere, kojim turiste podsjećaju da su dužni da prijave boravak, jer im, uprotivnom prijeti kazna od 300 eura.

“Postupak prijave je veoma jednostavan. Odete u bilo koju turističku agenciju i platite 0,70 eura za svaki dan boravka”, navode forumaši.

Posted by on 2012-06-20. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login