Ikea gradi robnu kuću kod Zagreba

Ikea, Zagreb

Ikea, Zagreb

Švedska kompanija “Ikea” trebalo bi da počne gradnju prve robne kuće u Hrvatskoj, a ukupna investicija će iznositi oko 100 miliona eura.

Robna kuća “Ikea” bit će građena kod Ivanje Reke u općini Rugvica, prenose hrvatski mediji.

Zagrebački župan Stjepan Kožić uručit će rješenje za izgradnju direktoru za nekretnine i razvoj Vladislavu Laliću nakon što je švedska kompanija krajem decembra prošle godine podnijela zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole.

Prilikom podnošenja zahtjeva za građevinsku dozvolu, iz kompanije “Ikea” su poručili da otvaranje prve robne kuće u Hrvatskoj očekuju godinu dana nakon početka izgradnje.

Tada je najavljeno da će tokom cijele godine kontinuirano otvarati nova radna mjesta, a kulminacija se očekuje šest mjeseci pred otvaranje robne kuće kada bi trebalo da bude zaposleno do 200 radnika. Konačan broj zaposlenih u “Ikei” bit će oko 350 zaposlenih.

Kompanija “Ikea”, najveći svjetski maloprodajni lanac nameštaja, ostvarila je rekordnu neto dobit od 3,2 milijarde eura.

Prihodi su porasli za 9,5 posto na 27 milijardi eura dok su maloprodajni lanci otvoreni godinu dana ili više ostvarili povećanje zarade od 4,6 posto u lokalnim valutama, čime je švedska kompanija povećala udio na svim tržištima.

“Ikea” je, kako navode u kompaniji, relativno otporna na ekonomske padove, jer se potrošači svjesno okreću ka jeftinijim proizvodima, što daje prednost švedskoj kompaniji.

Predstavnici Vlade Srbije i “Ikee” krajem decembra prošle godine postigli su dogovor o investicijama te kompanije u Srbiji i najavili početak gradnje tržnog centra ove švedske kompanije za sredinu ove godine.

Posted by on 2013-01-25. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login