In Memoriam: Abdulah Sidran, jedan od najznačajnijih pisaca i scenarista u novijoj bh. historiji

Preminuo je Abdulah Sidran, intelektualni velikan i jedan od najznačajnijih književnika i autora, kojeg je Bosna i Hercegovina ikada imala. Njegova djela ostavila su neizbrisiv trag u kulturi naše zemlje, od pjesničkih djela, do višestruko nagrađivanih scenarija, na nekim od najvećih evropskih festivala.

Abdulah Sidran
Abdulah Sidran

Svojim djelima i osebujnim izrazom, Abdulah Sidran dao je poseban, originalan pečat i prepoznatljiv duh bosanskohercegovačkoj književnosti, filmskoj umjetnosti i, uopće, kulturnoj sceni ove zemlje. Jedan je od najznačajnijih scenarista u kinematografiji bivše Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, čije su replike postale dio kolektivnog pamćenja. Među tim filmovima su i “Kuduz” i “Savršeni krug” reditelja Ademira Kenovića.

“Jedna od rijetkih pojava ili osoba koja će ostati upamćena, on će dati temelje ovom vremenu. Tom svojom humanošću, svojim odnosom prema radu, svom talentu, jednom snažnom i mislim da će na neki način koliki god je gubitak, to što je otišao, dobitak njegovog postojanja je neizmjeran”, kazao je reditelj Ademir Kenović.

“On u jednoj pjesmi o Bašeskiji, baš u toj knjizi ‘Kost i meso’, govori, jutros je snijeg pao težak i mokar, plaču zaprepaštene bašte. I to se desilo baš u času njegove smrti”, napisao je književnik Mile Stojić.

U filmu “Kuduz” Sidran se prvi put pojavljuje ispred objektiva kamere, i to u željezničkoj uniformi, kada je u svojoj filmskoj epizodi igrao rođenog amidžu, uposlenika željeznice, kojeg je spominjao u “Otkupu sirove kože”.

Posted by on 2024-03-24. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login