Incko: Dobra vijest da se Ganić brani sa slobode

Valentin Inzko

Valentin Inzko

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je danas da je dobra vijest da je britanski sud odlučio da se jedan od ratnih lidera bosanskih muslimana Ejup Ganić, koji se u Srbiji tereti za ratne zločine – brani sa slobode.

Incko je naveo da Ganić, prema međunarodnim ugovorima, treba da bude izručen Sarajevu.”Dobre su vijesti da je Ganić pušten na slobodu uz kauciju. Dobro je da može da se brani sa slobode, i to će sigurno olakšati situaciju”, rekao je Incko novinarima u Beču.

Srbija je Velikoj Britaniji uputila molbu, kao i dokumentaciju na osnovu koje traži da Ganić bude izručen Višem sudu u Beogradu, koji protiv njega vodi krivični postupak.

Ganić je večeras izašao iz londonskog pritvora nakon što je Viši sud u Londonu prihvatio kauciju od 300.000 funti. On će u narednom periodu boraviti na adresi u centru Londona, moraće redovno da se javlja policiji i preko noći neće smjeti da izlazi iz objekta u kojem boravi.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-11. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login