Incko odbacio tvrdnje iz RS-a u vezi popisa imovine

Valentin Inzko

Valentin Inzko

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da vlasti Bh. entiteta Republika Srpska kritikuju sopstvene institucije kritikovanjem popisa državne imovine koji je sačinio OHR.

Incko u autorskom tekstu u “Glasu Srpske” istakao da su domaće institucije obezbijedile sve podatke koje je sakupio tim OHR-a pri popisu državne imovine i da su svi podaci dostupni javnosti na web stranici OHR-a.

“Svaka tvrdnja koja sugeriše suprotno nije istinita”, naveo je Incko.

On je podsjetio da je tim od 20 eksperata, koji finansiraju SAD, Italija, Njemačka i Švedska, u relativno kratkom periodu završio zadatak koji organi vlasti u BiH nisu bili u stanju uraditi tokom pet godina. Sakupio je podatke iz 48 zemljišnoknjižnih kancelarija i 142 katastarske kancelarije na teritoriji cijele zemlje.

“Svi relevantni organi vlasti su sarađivali sa ovim timom. U RS, poslije kašnjenja na početku, saradnja je ostvarena sa premijerom Miloradom Dodikom i direktorom Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Tihomirom Gligorićem, koji su na kraju omogućili punu inspekciju 48 katastarskih kancelarija u RS poslije 16. novembra 2009. godine”, rekao je Incko.

On je naglasio da međunarodna zajednica neće raditi posao političara koje su građani 2006. godine izabrali da bi riješila pitanje državne imovine.

“Visoki predstavnik tokom više od četiri godine nije nametnuo nijedan novi reformski zakon. Ono što je postignuto, ili nije postignuto, tokom tog perioda i dalje je čvrsto u rukama političara koje ste izabrali”, poručio je Incko.

On je dodao da ulaženje u sukob s međunarodnom zajednicom nije inteligentan put i neće skrenuti pažnju s pitanja koja su zaista bitna građanima i koja imaju suštinski značaj za evropsku integraciju BiH – zapošljavanje, pravda i borba protiv korupcije.

“Ne sumnjam da će birači razmišljati upravo o ovim pitanjima kada u oktobru budu glasali na izborima”, rekao je Incko.

On je dodao da će zvaničnici iz izvršnih organa vlasti – kada postignu dogovor – ispuniti jedan od osnovnih ciljeva koje je Upravni odbor Savjeta za primjenu mira definisao za zatvaranje OHR-a i da je do sada jedino OHR nešto učinio da bi taj cilj bio ispunjen.

srna / bih-x.info

Posted by on 2010-03-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login