Investitor u MHE “Bjelava” osumnjičen za falsifikovanje traži izmjene ugovora o koncesiji

Centar za životnu sredinu posjeduje informacije da je P.P., odgovorno lice privrednog društva “Srbinjeputevi” d.o.o. iz Foče, protiv kojeg je MUP RS Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje podnio Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “falsifikovanja” i “navođenja na ovjeru neistinitog sadržaja”, kod Ministarstva energetike i rudarstva RS podnio zahtjev sa prijedlogom izmjene ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje male hidroelektrane (MHE) Bjelava.

MHE, Bjelava, Foča
MHE, Bjelava, Foča

U Izvještaju MUP-a RS o kojem je javnost obavještena prošle sedmice, navodi se da je riječ o krivičnom djelu kojim je ovo privredno društvo Ministarstvo energetike i rudarstva RS dovelo u zabludu, te bez saglasnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS započelo sa krčenjem šume i radovima u koritu rijeka na slivu rijeke Bjelava u Foči. U saopštenju MUP-a RS, stoji i da se navedeni privredni subjekt sumnjiči da je na štetu RS na ovaj način ostvarilo protivpravnu imovinsku korist u iznosu od više desetina hiljada maraka.

“Ostaje da vidimo da li će ministar Đokić i Komisija za koncesije RS dati saglasnost za prijedlog izmjene ugovora o koncesiji i zaključiti Aneks ugovora sa privrednim društvom koje se sumnjiči za dovođenje ovog ministarstva i drugih organa javne uprave u zabludu. Pogotovo, jer je u saopštenju MUP-a navedeno da će inspektori Uprave kriminalističke policije nastaviti istražne radnje sa ciljem utvrđivanja krivične odgovornosti i drugih lica”, naveo je Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu.

Na kršenje zakona i samovolju ovog investitora, koji je bespravno započeo radove na izgradnji MHE “Bjelava”, upozoreno je iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH još u martu ove godine. Uprkos reakciji aktivista Koalicije zbog preuranjeno preduzetih radnji, od kojih se neke spominju i u navedenom policijskom izvještaju, investitor je radove započeo, a prvu dozvolu je dobio tek mjesec i po nakon započinjanja radova, i to za provođenje navodnih geoloških istraživanja.

Centar za životnu sredinu je zbog svega navedenog, protiv ovog subjekta podnio prvu krivičnu prijavu u aprilu, a potom i drugu krivičnu prijavu u avgustu zbog naknadno utvrđenih činjenica. O formiranju predmeta, Centar je obaviješten od strane Okružnog javnog tužilaštva Trebinje.

Podsjećamo, Skupština opštine Foča je na sjednici zakazanoj za 1. oktobar trebala da raspravlja o Informaciji o aktivnostima na izgradnji MHE “Bjelava”. Međutim, na dnevnom redu iste sjednice se našao i prijedlog Odluke o osnivanju prava službenosti u korist investitora čiji predlagač je načelnik opštine Foča.

Iako sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma, iz Koalicije se pitaju da li će odbornici SO Foča prema prijedlogu načelnika ustupiti opštinsko zemljište licu koje se sumnjiči za počinjena krivična djela.

Napominjemo da je navedeno pravno lice i od ranije poznato organima gonjenja, kao i da je zbog nekontrolisane sječe šume, Međunarodno vijeće za čuvanje šuma (FSC), na zahtjev Centra, iniciralo postupak protiv JPŠ “Šume Republike Srpske” (ŠG “Maglić” Foča) jer nije poduzelo sve mjere da utvrdi i eventualno spriječi protivpravnu sječu od strane investitora.

“Zbog svega navedenog, kao i iz razloga da je ovo privredno lice prouzročilo štetu Republici Srpskoj, a naročito građanima Foče, opravdano se nameće pitanje da li je isto zaslužilo da ga Ministarstvo eskulpira i nagradi zaključivanjem Aneksa ugovora čime bi dopustilo da investitor, uprkos uzrokovanju višestruke materijalne kao i štete po pravnu sigurnost u RS, zadrži pravo koncesije na slivu rijeke Bjelava”, istakao je Redžib Skomorac, asistent na programu Energija i klimatske promjene u Centru.

Centar za životnu sredinu, zajedno sa lokalnim mještanima, dijeli mišljenje da Ministarstvo ovo ne smije dozvoliti. Iz Centra ističu, poštivajući načelo pretpostavke nevinosti, da se nadaju da će nadležno tužilaštvo prikupiti dovoljno dokaza i podignuti optužnicu protiv osumnjičenog subjekta, kao i odgovornog lica u pravnom licu, u cilju utvrđivanja krivične odgovornosti istih.

Posted by on 2020-10-21. Filed under Ekologija, Foča, Magazin, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login