Inzko podržao Sarajeva za prijestolnicu kulture 2014.

BiH, Valentin Inzko

Valentin Inzko

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Valentin Inzko podržao je kandidaturu Grada Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

On je uputio pismo podrške: Jerzyju Buzeku, predsjedniku Evropskog parlamenta, Jose Manuelu Barrosou, predsjedniku Evropske komisije, Androullu Vassiliou, evropskom komesaru za obrazovanje, kulturu, multilingvalizam i mlade, Mercedesi Bresso, predsjednici Komiteta regija u Evropskom parlamentu, Doris Pack, predsjednici Komiteta za obrazovanje i kulturu u Evropskom parlamentu, Bronislawu Koworowskom, predsjedniku Republike Poljske, Hermanu Van Rampiju, predsjedniku Evropskog vijeća i Aliji Behmenu, gradonačelniku Sarajeva.

“Pišem vam u svojstvu visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU (do kraja augusta 2011.) da izrazim bezrezervnu i punu podršku za kandidaturu Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture u 2014. godini.

Budući da poznajem moga nasljednika na funkciji specijalnog predstavnika EU, ne sumnjam ni najmanje da će i on podržati ovu kandidaturu“, navodi se u pismu Valentina Inzka.

On je ukratko naveo samo nekoliko od mnogih razloga što vjeruje da Sarajevo ima veliku šansu da bude Evropska prijestolnica kulture u 2014. godini.

“Budući da će 2014. godina biti 100. godišnjica atentata na austrijskog nadvojvodu Franza Ferdinanda i početka Prvog svjetskog rata, ne mogu zamisliti drugo mjesto sa više simbolike gdje bi se obilježila ova godišnjica i poslao signal nade i preporoda širom svijeta iz Sarajeva“, navodi se u pismu.

Siguran sam, ističe visoki predstavnik, da ćete se složiti da bi u ovim teškim vremenima za cijeli region najava da je Sarajevo izabrano za Evropski grad kulture u 2014. godini bila potvrda evropske privrženosti integraciji ovog regiona u Evropsku uniju.

“Uspješna kandidatura bi bez sumnje također rezultirala jako potrebnim pozitivnim publicitetom za BiH u vrijeme kada nacionalistička retorika ponovo stvara zabrinutost oko budućnosti ove zemlje.

I konačno, sa naslijeđem koji ovaj grad ima kao mjesto susreta istoka i zapada i oaza multikulturalizma i koegzistencije, nemam sumnji da će ovaj grad imati više nego dovoljno vrijednosti na koje će se moći pozvati da osigura pun i raznolik program kulturnih događanja“, navodi Inzko u pismu.

Dodaje i da je Sarajevo Film Festival, koji se održava svake godine i koji je najveći u regionu, očit primjer kapaciteta ovog grada da organizira velike događaje.

“Izbor Sarajeva je pravi izbor i to je prava odluka koju Evropa treba donijeti. Pozivam vas da uradite sve što je u vašoj moći da podržite ovu kandidaturu’’, istakao je u pismu podrške visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Valentin Inzko, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Posted by on 2011-08-06. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login