Inzko razgovarao sa Lajčakom

Valentin Inzko, Miroslav Lajčak

Valentin Inzko i Miroslav Lajčak

Međunarodna zajednica nastavit će činiti sve što može da bi spriječila da se predizborna kampanja koristi kao izgovor za odgađanje evropske agende – zajednički je stav visokog predstavnika i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH Valentina Inzka i ministra vanjskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.

Inzko i Lajčak sastali su se u Sarajevu i razgovarali o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i uloženim naporima da se ova država učini funkcionalnom i vrati na put evroatlantskih integracija, s kojeg je, rečeno je, skrenula u posljednje tri godine.

On je kao uzrok sporog tempa reformi u BiH apostrofirao nedostatak političke volje, što sprječava ovu državu u ostvarivanju napretka na putu evropskih integracija.

Istaknuto je da BiH sebi ne može dozvoliti i luksuz gubljenja još jedne godine samo zbog činjenice da su “pred nama izbori koje političari koriste kao izgovor da ne rade ništa bojeći se da bi zbog eventualnih grešaka mogli imati loše rezultate”.

Inzko je zahvalio Lajčaku za podršku koju Slovačka pruža Bosni i Hercegovini u procesu evroatlantskih integracija.

Posted by on 2010-03-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login