iPhone izaziva ovisnost

iPhone

iPhone

Nova studija sa Univerziteta Stanford pokazala je kako korisnici iPhonea mogu vrlo lako postati ovisnima o tome proizvodu. Studija je obuhvatila 200 studenata koji su imali iPhone. Od njih, čak 70 posto ga je posjedovalo više od godinu dana. Jedno od najzanimljivijih otkrića je brzina kojom je taj Appleov smartphone postao neizostavnim dijelom života studenata, odnosno koliki je broj studenata koji su izjavili da bi bili potpuno izgubljeni bez njega.

Oko 86 posto studenata koristi iPhone kao sat, oko 89 posto koristi ga kao alarm za buđenje ujutro. Čak 75 posto njih priznalo je da su zaspali u krevetu držeći iPhone u ruci, a velikih 69 posto tvrdi da će prije zaboraviti novčanik nego mobitel. Gotovo svi se redovito oslanjaju na iPhone – upitani da ocijene vlastitu ovisnost o tom mobitelu na skali od jedan do pet, 10 posto je odabralo ocjenu ‘pet’ koja označava potpunu ovisnost; oko 34 posto je odabralo četvorku; samo šest posto je reklo da uopće nije ovisno o iPhoneu.

Ipak, od onih koji su rekli da nisu ovisni, čak 34 posto je izrazilo brigu da će u skoroj budućnosti postati ovisno o njemu. Dobar dio sudionika je priznao kako ih je taj smartphone pretvorio u ovisnike o medijima. Nekih 30 posto prizanje da im je mobitel očaravajuć, odnosno da im predstavlja „prozor u svijet”, a 41 posto studenata je reklo da bi gubitak tog mobitela bio „prava tragedija”.

iPhone je toliko moćan da je postao neka vrsta mentalnog produžetka jer sadrži gomilu osobnih informacija i služi kao sredstvo socijalizacije. Ta je naprava gotovo zarobila dio identiteta vlasnika.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-11. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login