Iran bi iduće sedmice mogao zabraniti izvoz nafte u EU

Iran, naftaZakon o kojem će u nedjelju raspravljati iranski parlament mogao bi već iduće sedmice zaustaviti izvoz nafte u zemlje Evropske unije i tako bi upropastio EU-ov plan o postupnom uvođenju naftnog embarga kako bi se njihove krizom pogođene privrede prilagodile.

“U nedjelju će parlament morati odobriti ‘veoma hitan’ zakon kojim se od iduće sedmice zahtijeva prestanak izvoza iranske nafte u Evropu”, rekao je Husein Ibrahimi, potpredsjednik parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku, a prenijela je poluslužbena agencija Fars.

Iranski parlament traži zabranu izvoza kako bi onemogućio evropsko postupno smanjivanje o kojem se EU dogovorio u ponedjeljak u sklopu novih zapadnih sankcija kojima Zapad želi prisiliti Iran na odustajanje od nuklearnog programa, prenijela je Hina.

EU je u prvoj polovini 2011. kupio 18 posto iranske nafte, objavila je američka uprava za informiranje o energetici (EIA). EU je drugi kupac iranske nafte, a prva je Kina.

Posted by on 2012-01-27. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login