Ispunjen i posljednji uvjet iz Mape puta za viznu liberalizaciju

Vijeće ministara, BiH

Vijeće ministara, BiH

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, donijelo rješenje o imenovanju Himze Selimovića za direktora i Uroša Pene i Mile Jurića za zamjenike direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

Na sjednici je doneseno i rješenje o imenovanju Vinka Dumančića za direktora i Enesa Gačanina za zamjenika direktora Granične policije BiH, dok je Marko Dominković imenovan za zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Donesena je odluka da sjedište Direkcije za koordinaciju policijskih tijela bude u Sarajevu i da ova direkcija počne s radom u roku od 90 dana, kao i odluka da sjedište Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije bude u Istočnom Sarajevu.

“Ovim imenovanjima i odlukama o sjedištu agencija, Vijeće ministara BiH je ispunilo i posljednji uvjet iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima”, rekao je nakon sjednice predsjedavajući VMBiH Nikola Špirić.

On je pojasnio da je donošenju ovih odluka prethodio njegov dogovor o ovim pitanjima s dvojicom zamjenika VMBiH Sadikom Ahmetovićem i Draganom Vrankićem.

Špirić navodi da će VMBiH osigurati finansijska sredstva, prostor i sredstva za rad Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije iz budžetske rezerve za 2010. godinu, što će biti regulirano posebnim odlukama.

Na sjednici je također donesena odluka i o imenovanju Radne grupe za izradu amandmana na Ustav BiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, radi izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH.

Posted by on 2010-03-10. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login