Italijanska mafija prala novac u austrijskim bankama

Don Vito Corleone

Don Vito Corleone

Neke banke u Austriji korištene su za pranje oko dvije milijarde eura za italijansku mafiju između 2005. i 2007. godine, piše austrijski nedeljnik “Profil”, pozivajući se na rimsko tužilaštvo.

Prema podacima tužilaštva umiješane banke su “Rajfajzen centralbank”, “Benk Austrija”, koja sada pripada italijanskoj “Unikredit grupi” i austrijski organak “Anglo-irske banke”, piše list.  Transfer novca pomagali su italijanski internet provajder “Fastveb” i “Telekom italia sparkl” /TIS/.

List ističe da je i tužilaštvo u Beču pokrenulo istragu u ovom slučaju.

Banke nisu željele da komantarišu optužbe, ali su rekle da sarađuju sa vlastima.  Prema pisanju lista tri banke same su prijavile poslovanja svojih italijanskih klijenata austrijskim vlastima.

Tužilaštvo u Beču u jesen 2007. godine je, odgovarajući na zahtjev kolega u Rimu, naredilo otvaranje bankovnih računa, ali njihovi vlasnici već su do tada znali šta će se dogoditi.

Prema pisanju lista internet provajderi “Fastveb” i TIS koristile su austrijske račune za transfer novca nizu drugih kompanija, nakon što bi uzimale sebi dio.

Prošlog mjeseca, tužilaštvo u Rimu zatražilo je hapšenje 56 ljudi, uključujući osnivača “Fastveba” Silvija Skalju u slučaju pranja novca i pronevjere.

“Fastveb” i TIS, koji su pod kontrolom kompanije “Telekom Italija” sumnjiče se da su naplatili nepostojeće internet i telefonske usluge u vrijednosti od 1,8 milijadi evra, čime su utajili porez od oko 365 miliona eura.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login