Italijanski “Fiat” će promijeniti ime

FiatItalijanski “Fiat” će promijeniti ime u Fiat Chrysler Automobiles, a svoje akcije će ponuditi na berzi u New Yorku i Milanu, budući da je kompletirao kupovinu američkog “Chryslera”.

“U cilju formiranja pravog suparnika velikim globalnim automobilskim grupacijama, Upravni odbor je odlučio da osnuje preduzeće ‘Fiat Chrysler Automobiles’, registrovano u Holandiji, kao ‘majku’ kompaniju grupacije”, navodi se u saopštenju “Fiata”.

Izvršni direktor “Fiata”, John Elkan, kaže da novo ime kompanije ukazuje na “novo poglavlje u njenom poslovanju”.

“Putovanje koje je počelo prije jedne decenije, kada je ‘Fiat’ nastojao da osigura svoje mjesto na sve kompleksnijem tržištu, rezultiralo je spajavanjem dvije organizacije, od kojih svaka ima veliku istoriju u automobilskoj industriji i različite, ali komplementarne geografske prednosti”, izjavio je Elkan.

Iz “Fiata” je saopšteno da je u četvrtom kvartalu prošle godine ostvario niže rezultate od očekivanih, i istovremeno je snizio prognozu profita za 2014, prije svega, zbog pada prodaje u Latinskoj Americi.

“Fiat” je 21. januara kompletirao kupovinu američkog “Chryslera”, u okviru transakcije vrijedne 4,35 milijardi dolara. Kupovina je kompletirana nakon što je “Fiat” kupio preostalih 41,46 odsto akcija Chryslera od fonda Veba pod kontrolom američkog sindikata radnika u auto-industriji UAW.

Spajanjem “Fiata” i “Chryslera” stvorena je sedma po veličini automobilska grupaciju u svijetu.

Posted by on 2014-02-11. Filed under Magazin, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login