Ivici Osimu uručena počasna diploma Prirodno-matematičkog fakulteta i Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu

Ivica Osim, Univerzitet, SarajevoZa izuzetan doprinos razvoju sporta i afirmaciji države Bosne i Hercegovine gospodinu Ivici Osimu je 21. decembra 2011. godine u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu uručena počasna diploma Prirodno-matematičkog fakulteta i Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu.

Prisutne je pozdravio prof. dr. Rifat Škrijelj, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, te naveo da je inicijativu za dodjelu počasne diplome gospodinu Ivici Osimu pokrenuo građanin Sarajeva gospodin Mugdim Mesihović, koji se 18. juna 2011. godine pisanim putem obratio Ministarstvu obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo i predložio da se legendi bh. sporta uruči ovo priznanje.

Nastavno-naučno vijeće Prirodno-matematičkog fakulteta je na svojoj 10. sjednici, održanoj 23. 09. 2011. godine, jednoglasno donijelo odluku da se, prema inicijativi gospodina Mugdima Mesihovića, dodijeli počasna diploma Prirodno-matematičkog fakulteta gospodinu Ivici Osimu.

„Sarajevo, Bosna i Hercegovina i Fudbalski savez Bosne i Hercegovine su vječite ljubavi našeg Ivice Osima. To je svojim načinom rada i života potvrdio i u najtežim trenucima naše države. I sada kada je Fudbalski savez Bosne i Hercegovine izložen podjelama kroz koje se reflektuje politika, samo je autoritet i zasluga velikog Ivice Osima mogao biti spas i faktor objedinjavanja za dobrobit sporta Bosne i Hercegovine“, istakao je dekan Škrijelj.

Prilikom svečanosti, upriličene u mjesecu u kojem Univerzitet obilježava 62 godine svog postojanja i rada, prof. dr. Faruk Čaklovica, rektor Univerziteta u Sarajevu, naveo je da je gospodin Ivica Osim uzor mladima u našoj zemlji i primjer kako se napornim radom i trudom mogu postići vrhunski rezultati, a njegova uspješna karijera može poslužiti kao vodilja svima koji su se opredijelili da svoj životni put usmjere ka napretku društva.

„Njegovo ime, koje se sa ponosom izgovaralo i izgovara u Sarajevu, Beogradu, Gracu, Atini, Tokiju, kao i u cijelom svijetu, personifikacija je za istinsku nogometnu legendu, sa čijim je dolaskom na čelo predsjednika Komiteta za normalizaciju Fudbalskog saveza BiH okrenuta jedna nova, uspješnija stranica za bosanskohercegovački fudbal“, naglasio je rektor Čaklovica, te dodao da, ukoliko želimo biti civilizirano društvo koje će osigurati bolju budućnost mladima, moramo djelovati i posvetiti se omasovljenju sporta, jer i to na kraju predstavlja korist kako za pojedinca, tako i za društvo u cjelini.
Govor – Prof. dr. Faruk Čaklovica, rektor Univerziteta u Sarajevu

Počasnu diplomu gospodinu Osimu je uručio dekan Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr. Rifat Škrijelj, a Zlatnu značku Univerziteta u Sarajevu dodijelio je rektor prof. dr. Faruk Čaklovica.

Uz riječi zahvalnosti gospodin Ivica Osim obratio se prisutnima naglasivši: „Mislim da je ovo i priznanje za nogomet. Ovo je dokaz da neko može doći do ovakvih nagrada živeći i pričajući normalno u vremenima koja nisu baš lagodna. Ovo je za mene izuzetna čast i moram priznati da sam prijatno iznenađen.”

Posted by on 2011-12-22. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login