Ivo Andrić je tragao za ljepotom i istinom

 Ivo AndrićU Višegradu je večeras održana svečana akademija povodom 50. godina od kada je slavni pisac Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost.

“Tragajući za ljepotom Ivo Andrić je tragao za istinom. Njegovo djelo je trijumf tog zanosa i zato je vječno i neponovljivo”, rekla je predsjednica višegradske “Prosvjete” Danka Mitrović.

Ona ja prisutne u Domu kulture u Višegradu podsjetila na Andrićeve riječi o istini i ljepoti – “Svejedno je koja je vaša istina, glavno je da je prenesete kroz život kao svetinju i ne iznevjerite dušu svoju”.

Mitrovićeva je u Besjedi o estetici u Andrićevom djelu istakla da je pisac, govoreći o Bosni i njenom čovjeku, nesretnom prokletom, napuštenom i usamljenom, isticao ono što je takvog čovjeka uvijek krasilo – njegovu dušu, zanemarujući pri tom sve što je prolazno, materijalno i bezvrijedno.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović podsjetio je da je “Andrić, spoznavši nedokučive tajne ljudskog smisla i postojanja, postao vizionar, učitelj, filozof i mudrac”.

“Osvrćući se u prošlost u kojoj je nobelovac utisnuo pečat vlastitog neprolaza i večnosti, on nam je poručio da nastavimo graditi ćuprije, ali ne samo one koje spajaju obale rijeka već i ljudska srca”, rekao je Popović.

Član odbora “Prosvjete” Vojislav Topalović u govoru o stogodišnjem djelovanju ovog društva napomenuo je da je 1919. njegov član postao i budući nobelovac.

Posted by on 2011-12-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login